Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

przeszukawszy forum nie odnajduję rozwiązań dla kilku problemów, które mam z moja zetką. Sporo rzeczy zostało w niej zrobione już (moja mała skarbonka), ale czeka mnie niestety jeszcze kilka...

– najważniejszy problem jaki mam to kałuża pod fotelem kierowcy. Auto było ostatnio u detailera gdzie zostało dokładnie wyszuszone, odgrzybione, zabezpieczone i wyczyszczone (plus lakier ale to temat na pochwalenie się przemianą z pokraka w piekną bestię). Niestety pierwszy przedświąteczny deszcz i bang - woda w ilości olbrzymiej w kabinie pod fotelem kierowcy oraz skrapla się w bagażniku. Podpowiecie co sprawdzić? (soft top założony poprawnie, nie jest dziurawy etc.) oczywiście rozważam zakup hardtopa, ale to nie jest mały koszt i z różnych powodów musze się z takim zakupem wstrzymać.

– gwizdki. nie jestem pierwszą właścicielką auta więc nie mogę powiedzieć z całą pewnością czy nie było bite z przodu. Ale mam to co mam i chcę jakoś problem rozwiązać. Otóż przy prędkości ok 80 km/h w środku jakby na styku szyby z uszczelką słuchać gwizd. Powyżej 100 km/h to już jest cała cholerna symfonia. Bezczelnie udało mi się sprawdzić metodą domową (zaklejenie od zewnętrznej strony taśmą łączenia szyby z uszczelką i była znaczna poprawa. Czy brakuje jakiejś uszczelki może? albo czy zsunął się pas? czy może być to efekt po biciu przodu? ktoś coś może podpowiedzieć?

– gniazdko zapalniczki. od pewnego czasu przy próbach ładowania telefonu przez gniazdo nie ma efektów. jakby nie działało – co i jak sprawdzić?

– alarm. jak zamykam auto z pilota to alarm durnieje po 5 minutach i wyje. jak zamykam z kluczyka nie ma problemu. coś z elektryką etc? alarm fabryczny co i tak dla złodzieja jest śmieszny do obejścia, ale mnie to mega denerwuje plus ten cholerny alarm rozpieprzył mi już 2 akumulatory :/

– radio. różne są propozycje, niektóre bardziej inne mniej budżetowe, ceny wahają się od kilkuset do kilku tysięcy. potrzebuję puścić muzę przez bluetooth, nie mam wejścia na kabel AUX i nie mam audiofilskich zapędów aby muzyka była lepsza niż w filharmonii. Ma grać coś więcej niż radio/cd, a radia inne niż oryginalne wyglądają jak wyglądają. Oczywiście jak się nie uda jakoś wyczarować bluetootha to będę kombinować z zakupem ramki/zaślepki i jakiegoś radia, które nie oszpeci mi auta światełkami. Fajnie by było jakby jakiś kolega/koleżanka poprowadził mnie za rękę – co kupić, jak zamontować, linki etc. to ucieszę się jak dziecko. umiejętności manualne mam, ale wiedzy z tego zakresu brak (uprasza się o wyrozumiałość)

dzięki z góry za wszelką pomoc – i nie – nie zamierzam tej skarbonki sprzedawaćani złomowac bo cholernie to auto lubię. będę je uparcie remontowac i naprawiać póki będzie idealne :twisted:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Woda może zbiera się ponieważ masz zalane kanaliki odpływowe z dachu. Wpadają tam liscie i inne dziadostwo które je zapycha. Woda nie ma ujścia i może wpływa przez uszczelki które masz do wymiany bo powodują świst powietrza.Sprawdz bezpiecznik gniazda zapalniczki może być spalony i dlatego ładowanie nie działa-ja tak miałem. Do oryginalnego radia kupujesz kabel aux na allegro za 10 zł i odbiornik Bluetooth z zasilaniem za 30 zł które podlaczasz pod radio. I juz możesz słuchać muzyki przez Bluetooth.Co do alarmu to spróbuj załączyć i wyłączyć go z pilota z kluczykiem włożonym do stacyjki może się zakoduje.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7062271208

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6617949439

https://www.bmwcca.org/forum/index.php?attachments/2004-bmw-z4-e85-color-fuse-diagram-png.355/

Pozdrawiam