Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Orientuje się ktoś, czy plik mp3 musi spełniać jakieś określone wymagania, żeby być widocznym dla odtwarzacza w samochodzie? Nie widzę około połowy plików zgranych na USB. Przegranie zawartości na HDD nic nie zmienia.

System widzi utwory z polskimi znakami oraz cyrylicą, więc raczej nie w tym problem, brakujące utwory nie posiadają żadnych specjalnych znaków.

Auto z 4/2017 system professional z H&K

Opublikowano
Masz prawdopodobnie to samo co ja. Z tego co zauważyłem z autopsji chodzi o kompresor użyty do kompresji mp3. Lame jest idealnie odczytywany przez auto, inny a nie wiem jaki nie jest. W moim przypadku utwory, które wiem ze zostaną na pendrive przerzucam do Audio Convertera i kompresuje z Lame. Zawsze działa.
Opublikowano

Wrzuciłem kilka plików mp3 do Audacity i przekonwertowałem przy pomocy Lame. Niestety nic z tego, nadal nie widzi. Jak będę miał chwilę czasu to spróbuje zobaczyć co się stanie gdy przekonwertuje bezpośrednio z cd-audio.

Zastanawiam się tez czy to może nie kwestia tagów, może jest ID3v2.4, którego nie rozpoznaje.

Opublikowano
Konwersja z MP3 do MP3 nie jest dobrym pomysłem -> w efekcie dostaniemy kaszankę... Konwersja tylko z oryginału.
Opublikowano
Porównywałem spektrum wykresu częstotliwości dla konwersji flac i wma -> mp3 oraz mp3 na mp3. Są niemal identyczne. Konwersja mp3 jaką robi Lame zawiera się w słyszalnym zakresie 20Hz ~ 20kHz, a watpię czy Ty czy ja już w tym wieku słyszymy powyżej 16 tys. Jezeli masz oryginalne 320 i robisz konwersje na 320 jest praktycznie identyczne, nie usłyszysz tego. Gdybys robił z 320 na próbkowanie rzędu 192 lub 128 i odwrotnie to wyjdzie kaszanka.