Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, trochę już przeczytałem tematów o car audio w e60 i z tego całego bałaganu wynikającego z braku wyjścia nie wzmocnionego sygnału z fabrycznego radia mam kompletny mętlik w głowie. Rozważałem różne opcje jak na przykład całkowita wymiana radia a raczej dołożenie drugiego lub też wzięcie sygnału z któregoś głośnika przez konwerter HI -> LOW (teraz mam tak zrobione lecz tylko do subwoofera bo do zrobienia czysto grającej sceny z przodu raczej by się to nie nadawało).

Ostatnio rozważałem też montaż Logic 7 i sprawdzając jak się go podłącza zobaczyłem, że wzmacniacz od tego systemu bierze sygnał światłowodowy z modułu BT który znajduje się na lewym tylnym nadkolu. Dowiadując się o tym przypomniałem sobie, że przecież mogą występować konwertery sygnału optycznego na cinch i rzeczywiście takie są. Tak więc wszystko by było rozwiązane lecz pojawia się taki problem (i pytanie czy taki konwerter poda czysty sygnał na cinch?), że gdy wezmę jeden światłowód z tego modułu to przerwę ciągłość całego światłowodu bo jego obwód z tego co wiem powinien być zamknięty. I teraz pytanie; czy istnieją takie konwertery z których można wziąć zwrotny sygnał światłowodu lub urządzenia rozdzielające jeden światłowód na dwa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zapomnij o wykorzystaniu tego światłowodu - to nie działa tak jak myślisz z comboxa raczej idzie info do kompa + sterowanie wzmakiem a nie sygnał audio z jednostki. W twoim przypadku poszedłbym w stronę przekodowania jednostki na HIFI opcja 676 + zainstalowanie wzmacniacza np. mosconi 130.4 lub 130.4 DSP (polecam) oraz zmiana głośników na system dedykowany do e60 (eton, gladen) - będziesz zadowolony.
Opublikowano

No tak, zainstalowanie wzmacniacza lecz o to właśnie się rozchodzi. Sygnał z konwertera hi low raczej się się nie nada do tego :/ A jeśli chodzi o głośniki, to chce się trochę pobawić i wstawić w drzwi na dół jakieś 16cm :D

Co da przekodowanie jednostki oprócz dodania equalizera?

Opublikowano
po przekodowaniu jednostki nie będziesz musiał używać żadnych konwerterów HI-LOW - podłączysz się bezpośrednio do wzmacniacza z instalacji audio auta. Warunek to wzmacniacz który przyjmuje taki sygnał - dlatego polecam Mosconi 130.4 - bardzo dobra jakość, możesz też kupić Audio System M 80.4 też daje radę.
Opublikowano
Czyli po prostu radio będzie wyprowadzać sygnał wzmocniony ale odpowiedni dla wzmacniaczy z hi input? Na których pinach będzie sygnał w kostce?