Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tydzień temu kupiłem bmw E90 i jak się okazało po fakcie auto fabrycznie miało klimatyzację manualną. Kupiłem to auto z klimatyzacją automatyczną (klimatronikiem) tzn żeby być precyzyjnym auto ma założony panel od klimatronika. Trochę jestem zły na siebie ze się nie zorientowałem bo jednak co fabryka to fabryka i gdybym wiedział wcześniej to bym chyba szukał innego egzemplarza z oryginalna klima. No ale po ptakach teraz i tutaj mam kilka pytań:

1. Nie mam kratek nawiewu na pasażerów z tylu. Czy przy klimatroniku powinny być czy były tez wersje bez? Jeśli były tylko wersje z nawiewem to czy łatwo będzie taki nawiew domontowac? Rozumiem ze trzebaby dołożyć kanał i kratki wstawić? Coś jeszcze?

2. Chciałbym sprawdzić czy ta klima przerobiona działa tak jak powinna i została zmieniona tak jak należy. Co powinienem sprawdzić? Jakimi elementami różnią się wersje manual i automat poza oczywiście panelem klimy na kokpicie?

3. Czy włączając przycisk klimy (gwiazdkę) w kabinie powinno być słychać załączanie kompresora? Miałem e36 z klimatronikiem i tam było głośno słychać jak coś tam przeskakuje i się klima załącza. Jak w domowych warunkach sprawdzić ze kompresor się włącza poprawnie? Teraz jak jest zimno to jestem w ogóle w stanie sprawdzić ze klima dmucha jak należy? Bo mam tez czarne myśli ze ktoś zamontował tylko panel a klima w ogóle nie działa a to co leci z kratek to zwykly nawiew zimny.

Przy zakupie nie podpinalem auta pod komputer a sprawdzając klime włączyłem przycisk kontrolka na nim się zaświeciła powietrze zimne zaczęło lecieć i uznałem ze jest po prostu sprawna.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano
Spokojnie przerobienie klimy na auto nie jest wielkim problemem, warunek trzeba to zrobić dobrze i znać się na rzeczy. Kolega ma zrobione jeździ już 5 lat i wszystko śmiga.Nie ma tylko wlotów powietrza z tyłu. Poza tym wszystko działa jak fabryka. :lol:
Opublikowano
Mhm pewnie nie masz też przełącznika "ciepło-zimno" przy kratkach nad radiem ? A to przydatna rzecz bo możesz sobie ustawić zimny nadmuch na twarz mimo że na klimatroniku jest ustawione full ciepło.

Działa opcja REST?

Pokrętło ciepło-zimno jest przy kratkach i działa prawidłowo wszystko (u mnie chyba kolejność zamieniona bo nad radiem mam panel klimy i dopiero kratki nawiewu). Przycisk REST również działa jak trzeba:) Jedynie brakuje kratki nawiewu dla tylnej kanapy. Dokładał ktoś z was nawiew na tył? Dużo z tym roboty?

Wyglada zatem na to ze nie ma się czym martwić tylko lac i jeździć mam nadzieje:)