Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent e46 323i 99r

Czysta benzyna

Objawy:

1) dławienie samochodu podczas ruszania (podobnie jak zbyt szybkie puszczanie sprzęgła i brak gazu),

2) Od jakiegoś czasu zaczęła dymić na biało i czuć paliwo

3) po miesięcznym postoju zaczęła falować (po odpięciu przepływki gaśnie, po odpaleniu już nie faluje)

Przypuszczam że samochód jest w jakiś sposób zalewany skoro czuć paliwo, to co sprawdziłem do tej pory to:

1) Brak lewego powietrza (ściagałem cały kolektor i sprawdzałem),

2) czujnik położenia wałka ssącego nowy

3) -||- wydechowego mam 2 sprawne, bez zmian

4) 2 komplety sond, inpa pokazuje że wszystkie ładnie pracują,

5) Nowa odma

6) nowe świece

7) INPA pokazuje lekki odchył na 2 lub 5 cylindrze (wszystkie 0.000-0.200 i 5 lub 2 ~0.500)

8) vanosy po regeneracji

9) w inpie wszystkie wartości są w normie oprócz "lambda probe system test" gdzie min voltage na każdej sądzie to 31 (przy max 1.1) oraz max voltage powyżej 200 (przy max 1.1), same sondy w status widać że pracują (mam 4 sondy na podmianki, na każdej to samo)

10) Potencjometr przepustnicy widać że pracuje

11) motor był sprawdzany i jest w bdb kondycji, nieznacznie odstając parametrami od fabryki (samo spalanie w mieszanym było 8.4 do niedawna)

W serwisach BMW i w niezależnych niczego nie znaleźli, po podpięciu u kuzyna pod uniwersalnego kompa pokazało -48' na czujniku temp. powietrza i płynu chłodzącego. W inpie pokazuje że one pracują bez problemu.

Generalnie auto ma moc tylko przy ruszaniu się dławi. Na przeglądzie zanim diagnosta wjechał na ścieżkę to 4x zgasło. Trzeba go piłować na gazie żeby spokojnie zaparkować. Falowanie pojawiło się 4 miesiące po objawach w zdławianiu jak auto miesiąc stało nieużywane, w międzyczasie pojawiło się dymienie i zapach benzyny.

Już brakuje mi pomysłów, serwisy albo nie potrafią albo nie chcą zdiagnozować problemu. Może ktoś jeszcze coś mądrego doradzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma błędu złego składu mieszanki 227 i 228?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tutaj jest problem że nie ma żadnego błędu, nawet odstępstw od normy. Gdyby był błąd to wiedziałbym chociaż za co się zabrać, a tak męczę temat już któryś miesiąc.