Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Samochód bmw 645 z automatyczna skrzynia biegów.

Spotkaliście sie może z następującym problemem: podczas zmiany biegów w trybie +/-, gdy nie mamy nogi, ani na pedale gazu, ani hamulca (obroty ok 2tys) po zrzuceniu biegu na niższy samochód na chwilke jakby sie przełączył na niższy ale zaraz wraca do tego samego). Gdy mamy wciśnięty nawet lekko gaz lub hamulec problem nie występuje.

Druga sprawa to nie zawsze załączający sie kickdown, przeważnie za pierwszym razem od ruszenia zadziała, pózniej juz nie funkcjonuje, zrzuca tylko o jeden bieg (obroty po zrzuceniu ok 2.5 max 3tys).

Skrzynia w trybie automat chodzi płynnie, nie szarpiecie

Pozdrawiam

Opublikowano
W pierwszej częsci pytania nie wiem za bardzo o co chodzi.Z kickdown spróbuj rozpędzić auto do 80 km poczekaj aż obroty spadną do oko 1,5 i wtedy łycha powinno wejść na wysokie obroty.
Opublikowano
Wlasnie powinno, ale nie chce zadziałać. Auto nie moje ale z tego co wiem to działało to wczesniej za każdym razem, a teraz juz nie.
Opublikowano
Co do pierwszej części pytania to wiem ze troszkę skomplikowanie to napisałem, ale przedstawię to na przykładzie. Jadę 90km/h, chce hamować silnikiem, mam skrzynie w pozycji +/- i lewarkiem zmieniam z 6 biegu na załóżmy 4, na wyswietlaczu widze ze wchodzi na 4 bieg, ale zaraz samo wraca do 6. Gdy powtórzę tą samą sytuację, ale mam lekko wciśnięty hamulec lub gaz to spokojnie schodzi do 4 biegu, wchodzi na obroty i trzyma bieg.