Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce wymienić intercooler na nowy od fmic ten dedykowany

http://fmic.pl/bmw/490-bmw-e46-diesel.html

do niego chciał bym aby dodatkowo wyienić sobie wąż od intercoolera do egr.

Pytanie firma FMIC ma pełno różnych elementów sam producent nie wie jakich poszczególnych elementów czyli tych kolan trzeba zamówić aby to pasowało.

Pytanie moje czy ktoś to przerabiał tak aby zmienić te rury zostawiając jedynie tą aluminiową co jest w niej czujnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oni nie wiedzą co trzeba kupić żeby to wszystko pasowało, bo ten ich intercooler plug&play, to pasuje dopiero po przeróbkach. Oni nie widzieli nigdy E46 2.0d :) poczytaj sobie tutaj jak to jest z montażem tego plug&play IC.
Opublikowano

Wiem jak to jest trzeba dorobic mocowanie i podciąć plastiki, to że oni nie wiedzą też wiem bo sami mi to powiedzieli.

Myślałem że ktoś na forum coś takiego robił i zakupował u nich lub u kogoś innego jakiś zestaw kolan rur by to spasowało.

Zamontuje na razie sam intercooler później się pomyśli.

Opublikowano

ja wymieniałem na ten dedykowany i mam zamiar wymienic rure od egr

intel - trzeba dorobić mocowanie, z jakiś kątowników, rury w zestawie pasują ale nie wsadzisz ich w weże bo mają orginalnie na koncach takie metalowe obejmy zeby pasowaly pod ori intel. Kątówka nacinasz węża w miejscu tych metalowych obejm i zchodzi a potem ta rura z kwasówki która jest w zestawie wkladasz głęboko w ori węże i zciskasz mocno i gra.

co do węża od egr ten górny to ponoć pasuje kolanko 45stopni fi 57mm, dolnej nie sprawdzałem to nie wiem.

przed montażem polecam zakupic obejmy w sklepie takie uniwersalne na wszelki wypadek bo te od FMIC to o kant du.. rozbić, nie mogłem z chiny zalożyć przy wejściu do intela, a jak już mi się udało to pękła..

Pamiętaj zeby każde łączenie dobrze zcisnąć obejmą bo podczas pierwszej jazdy możę zleciec przez wysokie cisnienie.

-->BMW E46 320d 196km 432nm
Opublikowano

Dzięki wam

Paczuszka przyjdzie w poniedziałek to będziemy modzić górną rurę ą od egr zakupiłem tutaj

https://rengum.pl/rura-turbo-bmw-3-e46-2-0d-98-07-11617799397-2-p-5068.html

ją miałem troszkę uszkodzoną jak dokładałem klapę gaszącą rura stykała mi z obudową wiatraka i się troszkę wgniotła, więc jak wymieniam to i tą wymienię od razu aby wszystko było szczelne.