Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety kolejny problem

E90 N46 318i 2006

Problem polega na tym, że jadę sobie dzisiaj autostradą 120k/h na 6 biegu ok 20/25 km od domu kiedy zacząłem zjeżdżać z autostrady to redukcja na 3 to auto za parę chwil zaczęło szarpać tak dosyć dosyć. Ten sam problem miałem jakieś 2 tygodnie temu tylko że nie na autostradzie tylko na normalnej drodze. Po 20km kiedy zatrzymałem się na światłach to nie dało się praktycznie ruszyć bo tak szarpało. Byłem wtedy u mechanika i nic nie stwierdzono na kompie. Podczas szarpania nie świeci nic na monitorze ale pomaga włączenie DTC (tak kiedyś polecił mi zrobić jakiś gościu) wtedy nic nie szarpie i jedzie normalnie. Po zgaszeniu auta i odpaleniu go ponownie problem powraca za jakiś czas ok 15 min i znowu szarpie.

Prawie rok temu miałem problem z czujnikiem ABS w lewym tylnim kole. Czujnik był kupiony Nowy firmy TRW i było dobrze. Ostatnio patrze tam a ten czujnik jest lekko przytarty więc podłożyłem pod niego podkładkę aby dalej nie ocierał ale nie wiem czy to ma jakiś związek.

Miał ktoś taki przypadek ? Bo nie znalazłem :( A trzeba to zrobić bo to normalne nie jest.

Opublikowano

Jeśli to czujniki są problemem, to powinna Ci mrygać kontrolka od trakcji podczas tego szarpania.

W ISTA (w INPIe z tego co kojarzę też) można sprawdzić prędkość obrotową na poszczególnych kołach - wtedy będziesz wiedział, który czujnik jest problemem.

Niestety dopiero jak czujnik padnie zupełnie i będzie przerwa w obwodzie to pojawi się błąd na kompie.

Opublikowano

Zastanawia mnie tylko dlaczego dzieje się tak na po przejechania jakiegoś dystansu (ok20km+)

Po mieście jeżdżę normalnie i nic się nie dzieje. Bardzo dziwne

Dzisiaj wyświetliła mi się ikona przebitej opony ale podjechałem na stacje, dobiłem zresetowałem i narazie jest git.

Wpieprzyłem się na taką minę z tym autem ze masakra :duh: