Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Prosze o wskazowki jak prawidlowo wymienic plyn chlodniczy w e87 n46 silnik 118i. Na co zwrocic szczegolna uwage i w jaki prawidlowy sposob odpowietrzyc uklad . W e46 mialem opanowane to juz do perfekcji ale w e87 nie robilem tego nigdy i nie chce czegos spieprzyc . Bede wdzieczny za pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak opanowałeś w e46 to i tu zrobisz to dobrze. Układ opróżniasz korkiem w chłodnicy lub w bloku (zejdzie wtedy praktycznie wszystko), odkręć korek do tego. Odkręć odpowietrzniki, zalej układ uciekając węże, włącz nawiew na minimum, temperaturę na max. Unieś przód, łatwiej będzie odpowietrzyć układ. Jak płyn zacznie wpływać odpowietrznikami to zakręć je. Po otwarciu termostatu uzupełnij płyn. Jak silnik ostygnie skontroluj stan.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz, jak uciskając węże dobrze odpowietrzysz to będzie ok i tylko po ostygnięciu trochę dolejesz płynu, jak pójdzie Ci gorzej to może być mało płynu. Odpowietrzam na oba sposoby i nigdy nie miałem problemu, zawsze unoszę przód.

Jak masz dużo czasu to nie zakręcaj tylko długo będziesz czekał na otwarcie termostatu, jak spieszy mi się to zakręcam (jak tego nie zrobisz to zabryzgasz wszytko płynem) i dodaję gazu aby szybciej rozgrzał się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Podepnę się pod temat

kupiłęm autko po lekkiej kolizji, poskładałem autko ( oprócz lamp mają dojść we wtorek) . Wymieniłem olej na castrola 5w30 do tego wymieniłem resztę płynów. napinacz wymieniony na oryginał. wszystkie filtry na mana. Świeczki nówki stare były faktycznie wypalone porównując je do nowych. Nie wiem ile to auto stało. Przywiozłem je ( miała pęknięty krócieć na głowicy) wymieniłem krócieć zalałem płynem odpaliłem i sobie pyrkała do rozgrzania potem trochę ją podgazowałem i elegancko chodziła. jak się rozgrzewała to szła para z wydechu no ale jak stała długo to na bank jest tam wilgoć. Po wymianie wyżej wymienionych rzeczy wyjeżdżam z garażu autko się nagrzewa ( odpowietrzałem ją bo do wymiany napinacza musiałem odpiąć wąż z chłodnicy dolny i musiałem spuścić płyn) i nie może się odpowietrzyć. Jakby pompa wody nie działa. Wcześniej przez wymiennik ciepła obok filtra oleju normalnie leciał płyn, teraz wykręcone wszystkie odpowietrzniki i nic ani kropli. Płynu nie ubywało ze zbiorniczka, w końcu przegazowałem auto a z tyłu ogromna biała chmura auto zaczęło kuleć na wolnych obrotach. Odpala idealnie , wcześniej tego nie było jak ją przywiozłem a teraz jak powymieniałem podstawowe rzeczy to takie jaja. aha i ciekawostka nie wiem czy one tak mają . Jak odkręcę korek wlewu oleju to auto wskoczy na obroty lekko. czyli jakby ssała korkiem.

co do płynu spróbuję jeszcze metode z przechyleniem auta jak napisał Pan wyżej. BMW jest ogólnie Ciężkie do odpowietrzenia podobno. A to moja pierwsza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki dokładnie masz silnik? Taki jak założyciel tematu? Czy pompa wody działa sprawdzisz odkręcając korek i sprawdzając przelew (oczywiście na zimnym silniku).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
tak ten sam. Mamy wypięty panel klimatronika . teraz już wiem dlaczego pompa wody się nie uruchomiła. tak sobie mogłem gazować do przegrzania silnika.