Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam

Panowie mam pytanie czy obroty już na rozgrzanym silniku są prawidłowe ? mam wrażenie jak by były za niskie?

https://drive.google.com/file/d/0B2CNCkP_mGgVVGpoamVUQW03azA/view?usp=sharing

Generalnie 2 miesiące temu wymieniałem w aso wszystkie wtryski na nowe plus Cewki

Mam wrażenie ze czasem jak stoję na światłach na biegu jałowym ze delikatnie ale to naprawdę delikatnie zawibruje mi fotel kierowcy nie wiem czy to z mojego przeczulenia czy rzeczywiście coś wyczuwam ale tak się zacząłem zastanawiać czy moje obroty są prawidłowe

Generalnie na kompie błędów brak

BMW E90 2.0 318i N43

przebieg 170 tys

Z góry dziękuje za waszą pomoc.

Opublikowano

Ale co się dzieje jak masz takie obroty trzęsie autem ?

Ja wgl zastanawiam się czy ja tak mam tylko ale jeszcze jak np dojeżdżam do świateł na biegu bez gazu i jest tak około 1600 obrotow to przez ułamek sekundy słychać taki dziwny dźwięk w sniliku. Ale tylko w granicach 1600 obrotow

Nic nie wali nie stuka ale na chwilę silnik w tym zakresie zmienia jak by dźwięk i się zastanawiam czy też tak macie ?

Opublikowano

Panowie mam jeszcze jedno pytanie czy wasze silniki biorą wal olej ? Jeśli tak to jakie ilości ?

Ja olej wymieniłem jakieś 3500km temu zalali ni castrol 5w40 w złotej butelce wlali mi cala butle 4l i dolali około 200m z butelki 1l

Generalnie jak wyjechalen z wymiany to miałem na wskazniku 3/4 kreski.

Po jakoś 2000km spadło mi do połowy więc dolalem około 200ml i wróciło z powrotem na 3/4 ale ba krótko bo chyba po 200 km wróciło do połowy i tak jeździłem nie patrzyłem.

Jakoś 3 tygodnie temu przy po jakoś 3000km od wymiany sprawdziłem stan i miałem 1/4 kreski postanowiłem że doleje 100ml po około 10 km wróciło do połowy wskaźnika.

Aktualnie mam od wymiany łącznie zrobione jakieś 3800km i znowu spadło do 1/4

Przeliczylem że od wymiany dolalem jakieś 550ml oleju komputer jeszcze nic nie krzyczał że mam dolać czy coś.

Ale zastanawiam się czy takie zużycie jest prawidłowe ?

Generalnie nie zauważyłem żeby samochód mi dymil przy odpalaniu czy przy mocniejszym przyspieszeniu.

Końcówka wydechu nie jest czarna

Po jakimś czasie jak przyjadę palcem to mam delikatny osad ale jest on suchy.

Katalizator się raczej nie zapycha a ostatnio nawet bez żadnej trasy sam się wypalił bo był zatkany na poziomie 500mg

Dajcie znać co o tym sądzicie

Z góry dzięki

Ps i nie mam niestety bagnetu i nie wiem na ile można ufac elektronicznemu wskaźników.

3/4 przebiegu od wymiany zrobiony po mieście .

Przebieg auta około 172tys