Skocz do zawartości

[e39 2.0d M47] stukanie w silniku, niebieski dym, zuzycie ON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, prośba o pomysły w rozwiazaniu problemu

Dość nietypowe zachowanie po mocniejszym otwarciu 'manetki', zaczął kopcić na niebiesko, słychać wyraźne stuki z góry silnika i automatycznie duze zuzycie paliwa.

Kontrolka cisnienia oleju nie wyskoczyłą więc to raczej nie panewki....silnik odpala i wkreca sie na obroty normalnie...

Niestedy INPA nie łączy mi się z żadnym modułem i z żadna wersja silnikowa...

oleju nie przybywa ani nie ubywa, komora korbowa nie ma cisnien (pierscienie prawdopodobnie całe...), w spalinach czuc nie spalony olej

Na dzień dzisiejszy mam wyciągniete wtryski, sprawdzone na 'recznym' regulatorze 190 atm i nie widać żeby lały rozpył jest 'na oko' dobry ... ale mysle dalej oddac do sprawdzenia i ew. regeneracji.

Pytanie czy to pompa, czy wtrysk sterujacy, lub czy cos innego wchodzi w gre?

Opublikowano
Sprawdź ciśnienie na cylindrach. Może uszczelka pod głowicą już nie daje rady a jak nie to jeszcze obstawiał bym uszczelniacze zaworowe, oleju może nie ubywa bo przepala go na tyle mało że jeszcze nie widać ubytku a do miski pare litrów oleju wchodzi.