Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

byłem na przeglądzie ( nie ASO ) i na komputerze w programie diagnostycznym ( bodajże Delphi? ) wyskoczyło mi, że mam taki błąd:

244800: Informacja z systemu cząstek stałych: Ograniczone działanie filtra cząstek stałych, pozostały dystans

- Stały

Skasowanie tego błędu nie pomogło i w dalszym ciągu występuje.

Model auta: 320d F30 2012r. automat z fabrycznym Power Kitem - obecny przebieg 214'000 km

Jeżdżę głównie w trasie 40 km dziennie w jedną stronę ( ok 80-100km dziennie ), może bez szaleństwa ale raczej go nie zamulam. Ostatnio trafiły się nawet przeloty autostradami gdzie na pewno miał dogodne warunki do przepalania. Auto rzadko jeździ w korkach.

Nie pojawiały mi się żadne kontrolki informujące o problemie z DPF natomiast wydaje mi się, że zaczął mi minimalnie więcej palić ( szczególnie podczas bardziej dynamicznej jazdy ).

Pytanie co najlepiej zrobić?

1. Czy wystarczy zmienić styl jazdy na bardziej dynamiczny lub też trzymać obroty >2-3 tyś jadąc ze stałą prędkością >50-60 km/h. Chyba, że to w ogóle nie ma sensu?

2. Może jednak lepiej dać auto do przepalenia tego filtra?

3. Demontaż i czyszczenie chemiczne?

Ktoś mi także sugerował, że problem może mieć głębsze podłoże ( EGR, przepustnica, etc... )

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli mogę doradzić, to komp dedykowany do BMW, i jeśli to nadal błąd dpfu to sprawdzić kiedy się ostatni raz wypalił oraz jaki poziom nasycenia po wypaleniu.

Sent with handy.

Opublikowano

ostano jak robiłem serwis w ASO (przebieg 235tys) to dostałem info ze zbliża sie wymiana DPF. Zero błędów , ale BMW zaleca wymiana DPF przy ok 200-250tys km.

Wycenili usługę na 2 tys euro (ASO w NL). Upewnij sie ze na 100% masz problem z DPF a nie ASO chce zarobić na Tobie.

Opublikowano
Rozumiem, że nie skorzystałeś z tej super oferty? ;)

Nie no zamierzam go przepalić za trochę mniejszą stawkę.

- Ponieważ DPF nie ma błędów poinformowanym ze nie jestem zainteresowany wymian przez najbliższe 2 lata az dokręcę licznik do 350tys.