Skocz do zawartości

[320i] Falujące obroty, czy to alternator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Nie udało mi się znaleźć podobnego tematu dotyczącego E46.

BMW E46, 320i, bez gazu, 2000 r., sedan.

Samochód niedawno kupiony. Po pewnym czasie użytkowania zauważyłem falujące obroty na luzie. Widoczne są tylko wtedy, gdy zwiększa się zapotrzebowanie na napięcie (otwieram szyby, kręcę kierownicą, włączam długie, a szczególnie włączam klimę i/lub grzanie tylnej szyby). Gdy wszystkie wspomniane rzeczy są wyłączone, silnik pracuje równo i bez zastrzeżeń.

Wiem, że włączenie np. klimatyzacji może spowodować chwilową zmianę obrotów, niestety jednak u mnie działająca klimatyzacja czy grzanie tylnej szyby powoduje, że obroty falują ciągle (z przerwami, ale to nie ustaje).

Ponieważ mam małe doświadczenie w temacie i każdy mechanik łatwo mnie zrobi w balona, pytam, czy to może być alternator? A może akumulator pada, lub jeszcze coś innego? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Od czego zacząć? :)

Załączam filmik z uruchomionym testem OBC wskazującym ładowanie alternatora. Falowanie obrotów może nie jest w tym wypadku istotnie widoczne (chyba BMKa miała lepszy dzień), ale obrazuje ładowanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Alternator na stół, pytanie kontrolne: jakiej pojemności masz akumulator?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzisiaj u siebie zaobserwowałem podobne zjawisko po włączeniu klimatyzacji zaczynają falowac delikatnie obroty lecz widoczne to jest w teście 7.2 skazowka od obrotów nie skacze ale czuć delikatne telepanie samochodem gdy klime wylacze telepanie ustaje i obroty się stabilizuja po weekendzie coś podziałam w tym kierunku by to zdiagnozować.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Jeśli to falowanie występuje u Ciebie wyłącznie przy włączonej klimatyzacji, to może powód jest inny? Np. sprężarka klimatyzacji, a nie sam alternator?

U mnie falowanie wywołuje użycie jakiegokolwiek "odbiornika energii". Sprawdź np. co się dzieje przy włączaniu grzania tylnej szyby.

W najbliższym tygodniu spróbuję ogarnąć alternator i dam znać, czy to pomogło.

Maniek, rozumiem że odpowiedź na pytanie kontrolne jest satysfakcjonująca? ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, bo nie jest to 95ah i sprawny altek powinien ogarnąć doładowanie 74ah :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Być może, mój alternator podczas falowania obrotów (klimatyzacja wlaczona) pokazuje prawidłowe ladowanie bez żadnych spadków czy skoków 14.1 mało tego jak włączę klimatyzacje obroty faluja i czuć delikatne telepanie a jak do tego włączę nawiewy na max grzanie szyby przód tyl to obroty się stabilizuja w tygodniu sptawdze sprężarke.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571