Skocz do zawartości

E87 jakie lusterko wsteczne fotochrom + dioda led alarmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potrzebuje nr ori bmw jakie lusterko wsteczne powinno byc pod 868Mhz fotochrom + dioda alarmu . Wszystkie maja jakis dziwny ten tzw nis klauna czyli czarny . Czy wysyepowaly w ogole z czerwonym nosem te lusterka ? Bede wdzieczny za pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Według tego co google pokazuje na zdjęciach po wpisaniu tych numerów to tak. Zresztą spójrz na opis:

EC = electrochrom

Funk = pilot radiowy

LED = dioda do autoalarmu

GTO = wbudowany pilot uniwersalny/pilot do garażu

FLA = asystent świateł drogowych

Kompas = cyfrowe wskazanie kompasu

ETC = Electronic Toll Collection

TLC = układ ostrzeg. o zjechaniu z pasa

Te lusterko ma taki opis

Lusterko wewn. EC / LED / FUNK,

czyli fotochrom, dioda do autoalarmu, pilot radiowy.

Opublikowano
Dziekuje tobie bardzo. Mam jeszcze pytanie o moze ty bedziesz tez wiedzial. Zmianilem u siebie fotele ze zwyklych manuali ale grzanych na sportsitze manuale ale tylko pompowane . Ktore piny z fotela musze zaminic w kostce aby bylo zasilanie do pompowania boczkow . Teraz przewody sie nie pomrywaja ze soba . Oraz czy brazowy z czerwonym paskiem to + czy jednak minus bo mam tez caly brazowy drugi oraz jakis cienki czerwony plus . Zalezy mi na tym pompowaniu a nie chce robic wiochy i ciagnac jakies plusy i minusy od zapalniczki jak mam przeciez pod fotelem juz z podlogi pewnie po zasilaniu grzanych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Brązowy to masa, a czerwony z brązowym paskiem to zasilanie. Są to grube kable o przekroju 4mm. Miernikiem mozesz sprawdzic. Masa w tym nowym fotelu do pompowania też powinna być brązowa, ale cieńszy kabelek 0,75mm, a zasilanie to czerwony z fioletowym paskiem też grubości 0,75mm.

W moim aucie kolor osłony diody od alarmu też jest taki ciemny, więc chyba czerwonych nie było.

Opublikowano
Fotele zrobione . Dziekuje za pomoc . Musialem zamienic piny i wszystko dziala jak nalezy . Lusterko zamowione . Zobaczymy czy bedzie smigac. Jak bezpiecznie zdemontowac istniejace lusterko wsteczne aby czegos nie spieprzyc a szczegolnie szyby ? W ktora strone sie demontuje ? Moze jakis youtube jest?
Opublikowano

Ok wielkie dzieki.

Zapomnialem zrobic foto ale dzisiaj jak demontowalem tylna kanale to mialem jakis przewod zakonczony wtyczka luzny nigdzie nie wpiety. Jestem ciekawy do czego tam jest . Mala czarna wtyczka . Strona pasazera pod tylna kanapa . Wyglada na to ze nigdy nie byl nigdzie wpinany. Ciekawi mnie tylko to do czego moze byc. W pon zrobie foto

Opublikowano
Jeszcze mam pytanie dot kostki fotela . Mamy trzy wtyczki ktore wchodza w calosc, jedna duza czarna i dwie male , te male to rozumiem jedna mala idzie od napinacza pasow a druga mala ? Od airbagu fotela? i trzecia duza w ktorej dzisiaj przepinalem piny dwa + i - aby dzialalo pompowanie boczkow. Ale tam sa jeszcze jakies przewody w tej duzej cienkie i od czego one sa ? Od maty zajetosci fotela? Teraz tak pomyslalem o tym czy one tez nie powinny sie pokrywac z tymi co wychodza z podlogi ? Nawet tego nie sprawdzilem. Oczywiscie pali mi sie poducha i pasy na liczniku i teraz tak mysle czy one sie pokrywaly czy nie . Zaznaczam ze blad wyskoczyl juz wczesniej jak mialialem stare fotele bo chyba tam mata nie kontaktowala cos . Ale pali sie nadal. Oczywiscie fotel pasazera ma tylko mate . Czy te przewody maja sie pokrywac pozostale czy nie ? Mowimy o tej duzej kostce czarnej. nie wiem nawet czy kolory sie beda pokrywac czy nie . Poprostu tego nie sprawdzilem . Zastanawia mnie tylko to ze w fotelu kierowcy w tej duzej byly tylko 2 przewody plus i minus . Czy mata zajetosci tez tam ma jakies swoje kable ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ma swoje, ale powiem ci że nie zgłębiałem tematu. Musiałbyś te schematy pooglądać co wklejałem. Będzie ci łatwiej bo masz dostęp do tych wtyczek. Każda wtyczka na schemacie ma swoj numer X.... Klikasz na X.... i czytasz pinout.

Błedy z poduszki puki ich nie skadujesz będą zawsze. Jeśli raz się pojawił, to nawet jak już to naprawisz, to bez kasowania nie znknie. Kasujesz błędy. Odpalasz auto i patrzysz co wróciło.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ktore piny w lusterku wstecznym a dokladnie kostka przy lusterku wstecznym odpowiadaja za czerwona diode alarmu ? Jak to podlaczyc aby mrugala po zamknieciu auta ? Mam aktywowane kierunki ale dioda nie mruga