Skocz do zawartości

[E46][N42B20a] Problem z odpaleniem na ciepłym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem mojej e46 318i n42b20a na rozgrzanym silniku. Na zimnym pali od strzała a gdy się rozgrzeje i postoi tak z 10-15 min to ma problem z odpaleniem(Gdy zgaszę i odpalę po chwili np. po minucie czy dwóch to pali od razu, bez problemu). Czasami muszę pokręcić raz, za chwilę drugi raz i odpali a czasami muszę tak ze 4-5 razy i dopiero odpala. Nie wiem czym jest to spowodowane. Na kompie wywala tylko błąd : Zabezpieczenie przed manipulacją EWS i nie wiem w ogóle co to jest za błąd i czy przez to może samochód mieć problemy z odpaleniem na ciepłym. Dodam, że też mam problem z temperaturą. Gdy silnik jest zimny to podniesie sie do pierwszej kreski i zaś stopniowo wzrasta do pionu potem trochę opadnie i zaś znowu będzie w pionie i zaś znowu trochę opadnie i tak w kółko. Nie wiem czy jest to spowodowane, że zmieniam nawiew z zimnego na ciepły i odwrotnie, nie mam pojęcia. Proszę o jakieś rady.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wykasuj błąd i spróbuj zrobić synchronizację ews. Wymień termostat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wykasuj błąd i spróbuj zrobić synchronizację ews. Wymień termostat.

Jeszcze takie pytanie czy ten termostat ma wpływ na zapalanie właśnie, czy tylko ta temperatura od niego zależy. Bo chodzi mi o to żeby odpalał bez problemu za pierwszym razem.

Wczoraj np. stał całą noc na dworze, dzisiaj o 7 rano jak chciałem odpalić to dopiero za drugim razem odpalił, przejechałem z 4km do pracy, stał 8 godzin i odpalił za pierwszym.

Jeszcze dzisiaj miałem takie coś, o 15:30 wróciłem z pracy, zostawiłem auto na parkingu. O 18 wsiadam do auta i pierwszy raz miałem taki przypadek, odpaliło za pierwszym poskakało chwile na obrotach(nierówno chodziło) i zgasło, za drugim razem odpaliło bez problemu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat nie ma związku z odpalaniem, ews tak, zrób synchronizację.

Nie cytuj jak piszesz bezpośrednio pod postem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy pomocy inpa, ista lub dis. Ale jeżeli masz problem tylko na ciepłym to raczej jeden z czujników wtedy świruje, położenia wału lub wałka. Jakby to był wału to raczej nie powinien w ogóle odpalić, więc bardziej jeden z czujników wałka rozrządu. Wszystko domysły, bo błędów brak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL