Skocz do zawartości

Wymiana oleju w skrzyni automatycznej po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem niedawno bmw F30 320d 184km z 2012r z automatyczną skrzynią biegów sprowadzone z Niemiec. Auto ma przejechane 190 tys. Po przeszukaniu internetu ustaliłem (mogę się mylić), że moje bmw musi posiadać skrzynię biegów ZF o oznaczeniu ZF8HP45. Szukałem dużo na forach itp. informacji o eksploatacji tej skrzyni, lecz nie do końca znalazłem interesujące mnie informacje. Chodzi mi dokładnie o wymianę oleju. Auto do końca było serwisowane w ASO w Niemczech i co prawda jeszcze tego nie ustaliłem, ale sądzę, iż w trakcie tej eksploatacji nie był wymieniany olej w skrzyni, między innymi z uwagi na fakt, iż BMW nie zaleca wymiany oleju twierdząc iż jest to tzw. LongLife. I tu moje pytania:

1. Czy wymiana w ogóle powinna być zrobiona ?

2. Jaki sposób wymiany zastosować do tego typu skrzyni - statyczny czy dynamiczny ?

3. Jaki wlać olej ?

4. Jaki zastosować filtr ?

5. Czy po wymianie oleju należy wykonywać jakąś adaptację - na czym to w ogóle polega ??