Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Muszę przyznać, że "wymiana żarówek" mogła mnie przerosnąć...

Jechałem za dnia, na zegarach pojawił się komunikat "check low beam lights" - i faktycznie dojeżdżając do jakiegoś auta spostrzegłem, że lewy xenon nie świeci. Jestem w Niemczech, udało mi się kupić w motoryzacyjnym markecie A.T.U. palnik za 70e powiedzmy, że bez firmowy, Philips kosztował 100e. Wymieniłem, nic nie pomogło, lampa nie świeci. Zamieniałem planik i zapłonnik z prawej, kupiłem jeszcze jedną żarówkę tym razem Osrama i efekt był żaden - żadna lampa nie świeciła. Przełączając włącznik świateł na pozycję "A" włączały się ringi i dodatkowo przednie światła przeciwmgielne. Zamówiłem w internetowym sklepie dwie nowe żarówki, zapłonniki i przetwornice. Wymieniłem żarówki, wymieniłem zapłonniki i wciąż nic. Skasowałem wszelkie błędy Inpą, wyłączyłem tryb oszczędzania energii, i zobaczyłem, że w statusie modułu świateł jak włączam światła na pozycję świateł mijania to zapala się kontrolka przy przełączniku S1 a S2 pozostaje "pusta", jeśli przekręcę kluczyk na zapłon to zapala się wtedy ten switch S2. Postanowiłem zobaczyć co powie NCS odnośnie moduły LCM, zastanowił mnie "ALC_FAILSAFE_FCT_EIN - FAIL-SAFE MODE FOR ADAPTIVE HEADLIGHTS (AHL)" ustawiony na Active. Po deaktywacji funkcji zapalił się prawy xenon, lewy dalej nie świeci. Pytanie....o co chodzi? Czy w lewej lampie padła przetwornica? Czy switch S2 w Inpie powinien się włączać bez przełączenia kluczyka na zapłon? Jak go "aktywować" (bezpiecznik/przekaźnik)? Czy tryb failsafe aktywuje/deaktywuje tylko xenony? Czy też ma wpływ na coś jeszcze i czy dobrze, że go wyłączyłem?