Skocz do zawartości

e39 stuki tył. Brak pomysłu..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co może stukac tak jak na filmiku ? Odkrecałem koło 3x, wszystko wymacałem i nie mam pomysłu.

Trzeba delikatnie unieść budę ..wtedy puka. Jak stoi można skakać w bagażniku i cisza.

Stawiam na górne mocowanie amorka, sprężynę? amorek? Ale to chyba slychac jakby za tarcza..

Stuka na wstecznym na dołkach, przy wysiadaniu z auta, podczas jazdy do przodu mniej lub jest nie słyszalne. W sumie można powiedzieć, że nie stuka. Podczas normalnej jazdy na trasie nic ni słychać.

Wahacze wydają się sztywne, zapierałem belką pod tarcze i ruszałem, łącznik też ok, odkręciłem nawet gumę i nic to nie dało. Jak złapie za kało na godz 12 i 6 ej i ostro ruszam to czasami puknie jakby za kołem. Półoś? A może felga, musze założyć zapas..

Opublikowano
Podjedz na kanał i od spodu bedzie cos widac,ewentualnie stetoskopem posluchac ale mysle ze jak przyłożysz reke to gdzies bedzie czuc luz,sprawdz dokladnie tuleje pływające.Górne mocowanie amora odpada bo to lity kawałek gumy tylko.
Opublikowano
  • Autor

Leżałem dzisiaj pod autem próbowałem to zlokalizować i nic jeszcze nie wymyśliłem. Psiukałem po kolei tam gdzie mi się wydawało i nic nie wskórałem. Akurat to jest taki ruch że wszystko się delikatnie rusza i wtedy puknie.

Na pewno stukanie jest mniejsze lub go nie ma jak jest auto podniesione na lewarku i opuszczone, bez ułożenia się zawieszenia. Tuleje pływające mają rok, ale jak na nie patrzyłem (Mooga) to gumy po roku sa gorsze niż w oryginałach.

Wychodziło by na to że może spręzyna, wali zwój o zwój, tylko na górze a tego nie widać.Może łacznik wahacza przy tulei pływającej. Dzwięk jakby dochodził z tych okolic. Tuleja belki może tak stukać? Tarcze tez sciągałem , myslałem o szczekach ale nic tam nie widać. Najlepsze jest to, że słychać to podczas jazdy do tyłu, do przodu cicho. Czasami całkiem ustaje i nic nie słychac. Szczególnie po trasie. Dokopie się jeszcze do tulei pływających. Może coś tam ma luz..

Opublikowano
  • Autor
Dokopałem się. Wygląda na wahacz banan z tyłu. Ma luz na sworzniu, dopiero po wykręceniu widac..