Skocz do zawartości

E39 525 TDS M51 - brak mocy przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam od od 2 dni BMW e39 2.5 tds, zakupiłem go od znajomego i mam problem odnośnie przyspieszania.

Gdy jeszcze jeździłem z nim tym autem nie było takiego problemu i auto przy przyspieszaniu można powiedzieć że wgniatało w fotel, a po zakupie po prostu odmawia posłuszeństwa. Odnośnie BMW jestem laikiem i prosiłbym o wyrozumiałość. Co mógłbym zrobić, przeczyści, sprawdzić żeby auto wróciło do poprzedniej formy.

Sprawdziłem dzisiaj EGR czy jest zabrudzony i chciałem go przeczyści, po odkręceniu go był czysty, jedynie co mnie zmartwiło to dwie rzeczy. Po 1 że ten zawór bardzo ciężko się otwiera, musiałem użyć trochę siły aby sie ruszył a na jakichś filmikach na YT widziałem że otwierały się bez większego użycia siły. Po 2, od EGR odchodził taki gumowy wężyk który szedł "nie wiem gdzie- zaznaczone na zdjęciu", odpiąłem ten wężyk i poczułem w nim metalową kulkę jakby ktoś ją specjalnie zatkał, po wyciągnięciu jej, nie ma żadnej różnicy.

Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co mogę zrobić i o wskazanie mi gdzie znajduję się przepływomierz pod maską. A może to turbina padła ? Co sądzicie

12.jpg

2.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz przepływomierz:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DF71-EUR-04-1996-E39-BMW-525tds&diagId=13_0432

Ktoś zaślepił podciśnienie do egr, jeżeli tak ciężko chodzi to może zacinać się i jak będzie zacięty w pozycji otwartej to będzie właśnie brak mocy. Jak podepniesz się z programem do bmw to będzie widać czy jest problem właśnie z powietrzem, czy może z ciśnieniem doładowania (turbina i jej sterowanie) lub paliwem (np. pompa wtryskowa).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tu masz przepływomierz:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DF71-EUR-04-1996-E39-BMW-525tds&diagId=13_0432

Ktoś zaślepił podciśnienie do egr, jeżeli tak ciężko chodzi to może zacinać się i jak będzie zacięty w pozycji otwartej to będzie właśnie brak mocy. Jak podepniesz się z programem do bmw to będzie widać czy jest problem właśnie z powietrzem, czy może z ciśnieniem doładowania (turbina i jej sterowanie) lub paliwem (np. pompa wtryskowa).

wczoraj napisałem że wyjąłem tą kulkę i nie było różnicy, jednak dziś rano już nie chciał odpalić i wsadziłem ją z powrotem i normalnie odpala, tak raczej nie powinno być, co może być popsute że tak się dzieje ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poprzez ten wężyk sterowany jest zawór egr, ale dlaczego po odślepieniu go silnik nie odpala to nie mam pojęcia, może to coś charakterystycznego dla m51.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Poprzez ten wężyk sterowany jest zawór egr, ale dlaczego po odślepieniu go silnik nie odpala to nie mam pojęcia, może to coś charakterystycznego dla m51.

A powiedz mi jeśli wiesz, jadę dziś rano i auto bez problemu przyspieszało jak należy, jak się nagrzał do połowy znowu złapał muła. Czyli mogę stwierdzić ze silnik chodzi prawidłowo jak jest zimny a gdy jest ciepły to jakby turbo go nie ciągnęło. Może to być jego wina ? Znajomy "kolega mechanik" powiedział ze trzeba by było wyregulować turbo i sprawdzić wężyki od podciśnienia, myślisz ze może to być przyczyną?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu nie ma co myśleć tylko podpiąć się z inpa, wtedy będzie można myśleć, bo narazie to wróżby.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL