Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od miesiąca posiadam e38 (poprzednio przez 5 lat e39 3.0D)

Po zakupie miałem kilka problemów które chyba udało sie usunąć a mianowicie był robiony swap z M62B44 na M62B35 i ktoś założył stare węże od chłodzenia i je rozprulo niestety.

Zakupiłem nowe i wymieniłem węże + termostat i korek chłodnicy bo podobno ma powyżej pewnego ciśnienia upuszczac.

Po wymianie termostatu zrobiłem procedurę odpowietrzania silnika czyli zapłon ogrzewanie na ciepłe i min. Nadmuch.

Potem powoli wlewalem płyn przy odkreconym odpowietrzniku i odpaliłem samochód zakrecajac odpowietrznik i lekko korek.

Dałem kilka razy do 5tys RPM i zgasilem auto.

Niestety problem jest taki że temperatura nie stoi w pionie a w teście nr 7 nie udało mi sie dobic z temperaturą wyżej jak 100stopni. A podobno termostat otwiera sie przy 105. Wiskoza działa itd.

Dzisiaj zrobiłem trasę 300km i temp była ok. 95s. Czy to nie za mało jak na serię silnikow M62?

Dodatkowo nie wiem czy w e39 tak bylo ale tutaj żar leci na szybę i nogi z kratek a na twarz leci zimne. Dlaczego?

Czego dalej szukać? Po nocy odkrecalem odpowietrznik i juz powietrze nie leci tylko płyn. Więc dlaczego nie chcę wbić temperatury roboczej? Wskazówka od temp. Jest jakby na cyferce 11 na zegarku analogowym. A w e39 stała w pionie niezależnie od palowania czy jazdy spokojnej itd.

Korek kupiłem taki jak według forum na 2 bary bodajże (na pewno 2 ale czy atm czy bar to nie wiem :D dedykowany dla e38 3.5)

Opublikowano

zdrowe m62 na ori termostacie 105C powinno chodzic wlasnie na około 95C. Znaczy chłodnice masz czystą, pompa wydajna etc ;)

Centralne kratki sterowane masz tym pokrętłem na środku jak w e39 odzielnie i niezależnie od innych. Moze sie zepsuło te kółeczko, potencjometr w środku czy tam co padło. Może wtyczka wypięta jest jak ktoś deske ściągał żeby wymienić wentylator

Opublikowano

Czyli wszystko odpowietrzone prawidłowo skoro trzyma 95s? Ale wskazówka nie jest w pionie.

Dziwne jest jeszcze z czujnikiem od maski ktoś cos zrobił i po odpaleniu i otwarciu maski włącza się wentylator od klimy a po wciśnięciu go wyłącza

Boję sie strasznie o ten silnik bo to mój pierwszy V8. Wcześniej mialem diesle i R6 BMW które służyły zresztą bezawaryjnie poza fatum z chlodzeniem. Po zakupie E36 padła pompa, e39 chłodnica a tutaj węże

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ostatnio kolega w dziale z E39 opisywał podobny problem ze wskazaniem temperatury, czyli test 7 temperatura niby ok, a wskazówka w ok. 45 stopni, okazało się że ktoś grzebał w liczniku i źle złożył wskazówki na samym liczniku
Opublikowano

Dobrze to dziękuję wam ślicznie za podpowiedzi.

Z licznikiem skoro wskazówka mogła być grzebana to chyba spróbuję zakupić znowu przewod do OBD tam dało się ustawić prędkość na sztywno więc i może z temperaturą się uda.

A pogrzebany mógł byc licznik bo ekonomizer stoi 2cm od linii zablokowany