Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zaczynam przygodę z BMW od próby reanimacji zastanej e39. Samochód od ok. 1,5 roku stoi pod chmurką, przepalany był raz w miesiącu. Pierwszą rzeczą, która stoi na przeszkodzie do rozruszania "beemki" okazał się problem z kierunkowskazami. Sprawa przedstawiała się następująco:

- po przekręceniu kluczyka włączały się światła mijania

- kierunkowskazy, światła awaryjne nie działały, po włączeniu żadnej reakcji, nawet na desce rozdzielczej

- zmiana pozycji pokrętła świateł też nie dawała żadnego rezultatu

- podobnie z długimi światłami

- trochę losowo świeciły się różne światła, np. czasem oba kierunkowskazy (stale) albo pozycyjne po wyjęciu kluczyka;

Po lekturze kilku wątków na różnych forach doszedłem do jedynego słusznego wniosku - jest to wina LCM. W związku z tym wczoraj zabrałem się do demontażu tegoż modułu. Odłączyłem aku, odsłoniłem LCM i po krótkiej walce z podpiętymi do niego kostkami udało mi się go wyciągnąć. Nie miałem za dużo czasu, nie wyjąłem modułu z plastiku, ale wyglądał raczej ok. Poskładałem wszystko tak, jak było, podłączyłem aku, nic to nie pomogło. Odłączyłem aku jeszcze raz i o dziwo po ponownym jego podłączeniu wszystko działało jak powinno - pokrętło świateł, kierunki, długie. Niestety po jakimś czasie wszystko wróciło do "normy". Poza tym po tym zabiegu 5tka zaczęła wprowadzać się w jeszcze jeden stan - na włączonym zapłonie świeci tylko kontrolka oleju, ABS świeci nierówno, cała reszta jest pogaszona, nie gra radio, nie działają szyby elektr. i przede wszystkim rozrusznik. Po resecie aku idzie to tak - wszystko ok > brak kierunków > brak rozrusznika.

Pół roku temu kierunki i światła działały normalnie, aż do jakiejś ulewy w trakcie której światła zaczęły się świecić i potem było już jak opisałem wyżej.

Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Opublikowano

Jeśli po ulewie zaczęły świecić światła, to raczej wina LCM. I pewnie "sieje" błędami po innych podzespołach, przez co komp głupieje i wycina kolejne funkcje. A po odłączeniu aku błędy znikają i koło się zamyka.

Wyjmij LCM i oddaj do sprawdzenia albo wymień na używkę z tymi samymi numerami.

I koniecznie sprawdź skąd woda w LCM, żebyś za chwilę nie miał kolejnego do wymiany. Prawdopodobnie masz zatkany odpływ wody pod maską po stronie pasażera.