Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio padła końcówka mocy w moim BM54. Z tego co wyczytałem jest to często spotykane zjawisko, więc nie mam co być na to zły. Wymiana to koszt niecałe 300 zł, jednak lubię podłubać w tego typu rzeczach i zrobić coś sam. Wymiana samej końcówki jest dość mocno kłopotliwa, zatem uznałem że łatwiejszym sposobem będzie wyciągnięcie sygnałów przed końcówką mocy, dorobienie wyjścia RCA (dwa kanały LP, PP). Wypiąć te głośniki ze standardowej kostki, dorzucić dwukanałowy wzmacniacz. Na wejście podać sygnały z dorobionego RCA, natomiast na wyjście wypięte głośniki z tradycyjnego wzmacniacza.

Czy w ten sposób będzie to dobrze działało ? Interesuje mnie bardziej poprawność połączenia nie sam efekt dźwiękowy - będzie on raczej zależał od wybranego dodatkowego wzmacniacza.

Zastanawia mnie to ponieważ z tego co mi wiadomo (mam wersję Stereo) przednie głośniki w drzwiach oraz tweetery w desce rozdzielczej są podłączone równolegle. Jak to wygląda impedancyjnie ? Czy jest to odpowiednio dobrane oraz czy może przed samymi tweeterami są odpowiednie filtry, które zabezpieczą głośniki przed podaniem zbyt dużej mocy ze wzmacniacza ?

Prosiłbym o porady.

edit. Doszukałem się, że głośnik w drzwiach jest 4 omowy, natomiast tweet 8 om. Wypadkowo mają ok 2,6 oma. Sam fakt różnicy 4 i 8 om wystarczy, aby tweet był odpowiednio zabezpieczony ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Nie kombinuj bo tylko z tego wyjdą problemy, też miałem taką wizję ale dowiedziałem się że BMW jest podatne na zakłócenia i mogą być w głośnikach słyszalne rożne dziwne dźwięki. Taniej cię wyjdzie naprawa w cenie 250zł z nowymi mocniejszymi końcówkami niż instalacja zewnętrznego wzmacniacza. Polecam BAS Audio ze Śląska.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wykonałem to jednak na własną rękę, zanim przeczytałem odpowiedź. Podczas przeróbek trochę się przy tym napociłem. Nieumyślnie też niestety odlutowałem kondensator SMD, trochę stresu, ale na szczęście udało mi się z powrotem przywrócić do płytki. Finalnie wyciągnąłem dwa przednie kanały na RCA, tylne pozostawiłem bez zmian. Wypiąłem starą instalację przednich głośników z kostki i przepiąłem na wyjście wzmacniacza. Wszystko pracuje poprawnie.

Jednak jest tak jak wspominałeś, czasem w głośnikach jak się mocno wsłucha słychać delikatne cyklicznie występujące jakby "stuki" z głośników. Jednak nie przeszkadza to aż tak mocno. Od kilku miesięcy śmiga tak bez problemów.