Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

1.Wczoraj jadac sobie autostrada i chcac sie pobawic troche manualnym trybem lopatkami podczas przelaczania z biegu 4 na 5 przy obrotach okolo 3500 przy dosc mocno wcisnietym pedale gazu nagle walnelo/szarpnelo ale przelaczylo dalej, walniecie bylo takie jak by mi most mialo zaraz wyrwac, stalo sie tak z dwa razy po czym skrzynia weszla w tryb awaryjny... Po zatrzymaniu, wylaczeniu silnika i odpaleniu komunikat znikl ale podczas tego samego przyspieszania znowu mocne szarpanie lacznie w wielkim hukiem :mad2: ... Kiedys mialem podobnie z 2 na 3 i po pewnym czasie i resecie przestalo i sie w miare unormowalo lecz co jakis czas musze zrobic reset bo pomalu powraca lekkie szarpanie z 2-3...

olej zmieniany 3lata temu zrobione jakos 25tys km. silnik o mocy 365KM i 702Nm

Co robic ?? co moze byc przyczyna takiego zachowania? dam rade sam naprawic ?? (mam podnosnik i dosc dobrze wyposazony garaz ale zero wiedzy na temat skrzyn ;)

2. problem ma z podlaczniem Bluetooth z moim samsungiem s7 ale miesiac wczesniej wszystko pieknie dzialalo ;) kod bledu niby cos pokazuje ale pytanie jest co to znaczy co zrobic ??

no i po sprawdzeniu auta carly wywalilo mi taki zestaw bledow; Co o tym myslicie ??

Engine / Motor

A to co za cuda??

Map FMTC MAP wrong

Code: 004A70

Ladedruckfuehler

Code: 0041AA

ABS / DSC / Brake:

nigdy zadnych problemow nie wyczulem lub zadne komunikaty mi nie wyskoczyly na ekranie

Dynamische Stabilitaets Kontrolle / DSC

Torque 3 missing message PT-CAN

Code: 00D356

Torque 2 missing message PT-CAN

Code: 00D355

Torque 1 missing message PT-CAN

Code: 00D354

Speed Sensor Front Right

Code: 005DA3

Speed Sensor Front Left

Code: 005D93

Airbag:

Airbag speed signal is missing

Code: 0093FB

Transmission Control:

to mnie najbardziej denerwuje , co z moja skrzynia sie dzieje

Transmission / Getriebe GS 19

sorry, unknown fault

Code: 004F8A

Instrument cluster:

nigdy zadnych problemow nie wyczulem lub zadne komunikaty mi nie wyskoczyly na ekranie

Instrument cluster / Kombiinstrument

CAN signal fault engine

Code: 00A3AD

CAN signal fault engine idle

Code: 00A3AE

Phone failure

Code: 00A554

Central info display / Zentrales Display

Central control timeout

Code: 00A468

Heating / AC:

to juz kiedys mialem nigdy sie za to nie zabieralem by naprawic

Air conditioning / Klimaanlage

Fresh air / recirculation / air flow flap LIN

Code: 009C4A

Immobilizer System:

Tez nigdy nic nie widzilalem - tatalnie dziwne to dla mnie jest

CAS

brake light

Code: 00A0B0

Signal detection error rate

Code: 00A0B5

Phone / Telefon

Error in the Bluetooth BT interface

Code: 00A379

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli chodzi o skrzynię to poczytaj tutaj, jest trochę informacji, które mogą pomóc:

viewtopic.php?f=73&t=235329

Dpf masz czy usunięty? Bo błędy w silniku wskazują na niego. Masz jakiś problem z brakiem mocy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

przeczytalem ale niestety nie ma odpowiedzi co sie stalo na samym koncu..

ogolnie mam wrazenie ze sprzeglo chodzi OK nie mam falujacych obrotow ani nic takiego, z dolaniem oleju jedynie bym moze sprawdzil ale nie wiem czy nie najlepiej nie zmienic tych tloczkow, gumek itp tylko czy jest szansa ze pomoze ??, pytanie na sniadanie.. moglbym w sumie uzyc starej miski i oleju dla testu po zmianach uszczelniaczy itp dopiero potem zmienic na nowy zestaw..

update skrzyni nie jest mozliwy bo nie ma innego do mojego modelu... miesiac temu sprawdzalem :(

Opublikowano
Jeżeli chodzi o skrzynię to poczytaj tutaj, jest trochę informacji, które mogą pomóc:

viewtopic.php?f=73&t=235329

Dpf masz czy usunięty? Bo błędy w silniku wskazują na niego. Masz jakiś problem z brakiem mocy?

dpf - brak i nie mam problemu z brakiem mocy ale teraz tak mysle ze kiedys rura z IC lekko sie odpiela i moze to z tego wyszlo... hmmm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo możliwe, masz sporo błędów can, wskazuje na problem ze sterownikiem, nie robiłeś nic w elektryce? Skasuj i zobacz co wróci. Jeżeli chodzi o skrzynię to niestety nie pomogę więcej, ale bez przynajmniej zrzucenia miski i sprawdzenia przez osobę, która zna się na tym raczej nie obejdzie się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Bardzo możliwe, masz sporo błędów can, wskazuje na problem ze sterownikiem, nie robiłeś nic w elektryce? Skasuj i zobacz co wróci. Jeżeli chodzi o skrzynię to niestety nie pomogę więcej, ale bez przynajmniej zrzucenia miski i sprawdzenia przez osobę, która zna się na tym raczej nie obejdzie się.

Raczej nie przypominam sobie bym cos w elektryce robil.. raczej nic, a co do skrzyni to kosmos troche bo teraz bylem sie przejechac i wszystko pienie chodzi jak nowe... :shock:

Bardzo dziekuje za pomoc i tak :) kazde info sie przydaje ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to ma jakiś związek z temperaturą skrzyni; oby nie, ale pewnie temat wróci, jak będzie uderzenie to i błąd się pojawi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Może to ma jakiś związek z temperaturą skrzyni; oby nie, ale pewnie temat wróci, jak będzie uderzenie to i błąd się pojawi.

wlasnie mam wrazenie ze bedzie mialo zwiazek z temepatura i widze ze duzo osob mialo podobnie, zazwyczaj wymieniali te wszystkie uszczelki i zimeringi itp. olej oczywiscie i problem odchodzil... spora czesc ludzi robila tez sprzegla...