Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Pilna sprawa sprzed chwili - Jadę do pracy bez żadnych problemów, tryb eco.

W połowie drogi zapalił się Check Engine (myślę sobie - znowu sonda lambda. Jednak trzeba będzie wymienić)

15metrów od pracy, zjeżdżając na parking, zgasł silnik. Pojawił się komunikat "Funkcja start/stop została wyłączona".

Pomyślałem, że go zadusiłem i zgasł, jednak kiedy naciskam przycisk Start to samochód kręci, ale nie chce odpalić.

Z wydechu leci biały dym. Dość dużo go, a przecież silnik ciepły.

Całe szczęście, że byłem na parkingu...

Co do sondy lambda - Dwa tygodnie temu zapalił mi się Check, ale po kilku dniach zgasł. W zeszłym tygodniu zapalił się ponownie. Po podłączeniu do komputera były zarejestrowane trzy błędy sondy lambda2. Błędy wykasowałem i stwierdziłem, że jak teraz się zapali to wymieniam sondy.

Ktoś się spotkał z takim problemem ?

Wersja 118i.

UPDATE:

Po pół godziny poszedłem sprawdzić na parking - auto odpaliło, ale check świeci dalej.

Opublikowano
Skoro się pojawił błąd sond to po aby naprawić usterkę a nie skasować błędy i jechać dalej.. :mad2: :cry2:

Rozumiem, ale zdarza się, że Check zapali się pod wpływem jakiegoś impulsu, np. kiepska jakość paliwa, itp... Nie jeździłem z tym przez rok, tylko chciałem się upewnić, że urządzenie faktycznie jest przyczyną błędu, a nie było to jednorazowe zdarzenie :(

Opublikowano

UPDATE.

Dziś odebrałem samochód z ASO:

1. Diagnostyka

2. Wymiana sondy lambda monitorującej

3. Naprawa (lutowanie) wiązki elektrycznej

4. Wymiana modułu zasilania

Faktura: 2500 PLN