Skocz do zawartości

E53 3.0d wyrzuca olej ze skrzyni rozdzielczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił się u mnie mały problem ze skrzynią rozdzielczą w x5 e53 - wyrzuca olej przed rurkę odpowietrzenia. W skrzyni wymieniałem łożyska bo się jedno się rozleciało - po wmontowaniu i nalaniu oleju pod korek wlewowy, po tygodniu sprawdziłem stan oleju w skrzyni.. Pod spodem wszystko mokre a oleju jest widocznie mniej. Być może wlałem za dużo oleju? Wydawało mi się, że oleju musi być pod korek. Dlaczego wyrzuca olej?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć przyczynę. Napiszę dla potomnych, może komuś się przyda.

Faktycznie za dużo wlałem oleju. Jednak olej wyrzucało mniej więcej do stanu 0,25 l (potrzebne 0,76 l).

Generalnie przyczyną wyrzucania oleju okazała się wyrobiona poduszka skrzyni biegów. Układ wpadał w dziwny rezonans podczas przyspieszania, przez co w czasie jazdy i występowania wibracji wyrzucało olej przez odpowietrznik. Kto by się tego spodziewał?

Opublikowano
Jeh i pomyslalo by sie ze ma malo wspolnego a jednak. Czyli juz powinno byc dobrze
Opublikowano
  • Autor
W życiu bym na to nie wpadł, gdyby nie stuki podczas przyspieszania na 3-4 biegu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety poduszka nie była jedyną przyczyną stukania. Problem powrócił raptem po kilku dniach.

Krzyżaki całe, podpora wymieniona, 4 nowe półosie.

Są to stuki metaliczne - bardzo szybkie uderzanie metalu o metal...

Wibracja oraz stuki pojawiają się n 2,3,4 biegu przy jednej prędkości 45-55 km/h, zarówno podczas delikatnego jak i intensywnego przyspieszania, lub jazdy pod górkę - czyli stuki pojawiają się w momencie ponad przeciętnego obciążenia układu przeniesienia napędu.

Mam kolejną teorię, może ktoś się z czymś takim spotkał. Nie działa mi przedni napęd - od momentu rozpięcia sterowania skrzyni rozdzielczej. Po złożeniu skrzyni rozdzielczej pojawiły się stuki. Czy przyczyną może być niedziałający przedni napęd? Jakieś obciążenia w skrzyni rozdzielczej?