Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ktoś podpowie, czy możliwe jest podłączenie kabla Jack 3,5, jako źródło AUX, dostępnego na portalach aukcyjnych, zamiast zmieniarki w podłokietniku. E83, przed FL bez AUX w tunelu, radio bez wyświetlacza z dużą navi w desce. I jak wygląda kwestia kabelkologi ?! To metoda prób i błędów czy znajde gdzieś rozpiskę.
x3334a545255abac1e52.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak by kogoś interesowało, albo komus się przyda. Kabel jak na zdjęciu. W radiu nie mam aktywnego AUX na wyświetlaczu, dlatego podpinam za zmirniarke. Po odłączenie dużej wtyczki od radia, należy wypisać biała mała wtyczkę widoczna na zdjęciu. Na jej miejsce wpiąć ta z kablem AUX, wcześniej upewnić się by piny były w tych samych gniazdach w których były od zmieniarki. W moim przypadku na widocznym zdjęciu należy biały kabel przepiąć by był po lewej stronie czarnego.

Obecnie po przełączanie na zmirniarke gra muzyka z zewnątrznego źródła, iPod telefon itp. Zmieniarka cały czas pracuje. Sam kabel nie daje jakiegoś super dźwięk spodziewałem się lepszego brzmienia. a43ccdb37705fc8474f5afab0b6d9bb0.jpgec9542df9360e1c52f571ad2d8cac337.jpg98860024437e01d5eb959dc9625cf656.jpg

x3334a545255abac1e52.jpg
  • 2 lata później...
Opublikowano

Przepraszam, ze podbijam stary temat ;)

ale jako ze auto trafiło teraz w moje ręce, zastanawia mnie kwestia tego kabelka aux, ktoś próbował walczyć z jakością dźwięku poprzez taki kabelek? Moze zastosowanie wzmacniacza słuchawkowego jakoś pomoże? Na chwile obecna po podpięciu telefonu radio gra, jednak dosc cicho, dodatkowo przy niskiej glosnosci słychać delikatne "szumy".

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak by kogoś interesowało, albo komus się przyda. Kabel jak na zdjęciu. W radiu nie mam aktywnego AUX na wyświetlaczu, dlatego podpinam za zmirniarke. Po odłączenie dużej wtyczki od radia, należy wypisać biała mała wtyczkę widoczna na zdjęciu. Na jej miejsce wpiąć ta z kablem AUX, wcześniej upewnić się by piny były w tych samych gniazdach w których były od zmieniarki. W moim przypadku na widocznym zdjęciu należy biały kabel przepiąć by był po lewej stronie czarnego.

Obecnie po przełączanie na zmirniarke gra muzyka z zewnątrznego źródła, iPod telefon itp. Zmieniarka cały czas pracuje. Sam kabel nie daje jakiegoś super dźwięk spodziewałem się lepszego brzmienia. a43ccdb37705fc8474f5afab0b6d9bb0.jpgec9542df9360e1c52f571ad2d8cac337.jpg98860024437e01d5eb959dc9625cf656.jpg

Informacja dla osób chcących dokonać takiej operacji, to ze na radiu nie pokazuje sie AUX nie znaczy ze należy wypiąć zmieniarkę i w jej miejsce wpiąć kabel. Kabel AUX wpinamy do gniazda obok zmieniarki, jeśli juz cos tam mamy wpięte, trzeba rozebrać wtyczkę i dolozyc piny z kabla aux do pierwotnej wtyczki. Na internecie jest dużo schematów wtyczek, gdzie znajdziemy dokładnie zaznaczone piny odpowiadające za aux. Po takiej operacji na radiu aktywuje sie tryb AUX :) Dzięki temu możemy cieszyć sie i zmieniarka w podłokietniku i gniazdem aux :)

Aktualizujac moj post powyżej, po tej operacji szumów juz nie ma, rzeczywiście dzwiek jest delikatnie ciszej, ale można zastosować "wzmacniacz słuchawkowy" i dzięki temu będzie lepiej. Wzmacniacz ten później można wrzucić za radio i nie mamy żadnych wystających kabelków itp.