Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem jedynki jednak mam pewien problem.

Kupiona kilkanaście dni temu, bez sprawdzania na stacjach diagnostycznych, gdzie do najbliższej było 30 km i to mogliśmy nie zdążyć przed zamknięciem. (Oględziny wraz z kolegą + zapewnienia sprzedawcy że to co widać, reszta OK). Podpalony stwierdziłem że wszystko jest OK. Umowa, hajs, klucze i w drogę. W trakcie powrotu zorientowałem się, że nie działają czujniki parkowania, a także świeci się kontrolka niezapiętego pasa na fotelu pasażera - pusty fotel, pas odpięty, żadnych zakupów czy obciążenia fotela.

Sprzedawca zamienił VW na BMW i sam o tym fakcie nie wiedział. Jedynka mu nie pasowała i sprzedał bez ingerencji w to co jest do zrobienia z tzw. pierdół.

Jedynka po podpięciu do komputera poprawnie łączy się z systemem czujników parkowania i pokazuje odległość, jednak sygnalizacji dźwięku nie ma. Tutaj pytanie - gdzie może leżeć przyczyna? Odpięty jakiś element ? Spalony sterownik ? Z tego co czytałem po poprzednich tematach podobno w miejscu sterownika zbiera się woda i to może być przyczyną. Jednak chciałbym poznać Wasze opinie (temat był baaaaardzo stary). Mechanik sprawdzał mi to na poczekaniu więc nie miał czasu na grzebanie w elektronice i podrzucił żebym sam poszukał bo być może to błaha sprawa jak właśnie odpięty buzzer - Gdzie go szukać, jak to sprawdzić ?

Kontrolka pasów - jakieś pomysły ?

Opublikowano
Czy po włączeniu wstecznego biegu świeci / zapala ci się kontrolka "awaria układu kontroli odległości podczas parkowania" ? Jeśli podłączałeś pod kompa i nic nie wykryło znaczy że wszystkie czujniki działają. Ale włącz wsteczny i przyłóż ucho do każdego z czujników usłyszysz charakterystyczny dźwięk klikania. Możliwe że jeden z nich nie działa poprawnie i dlatego nie ma żadnego dźwięku podczas cofania.