Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem bo nie moge zlokalizowac w moim aucie filtra przeciwpyłkowego a slyszalem ze trzeba go co jakis czas sprawdzic no i lipa bonie wiem gdzie sie podzial. Prosze o pomoc w tym temacie - auto BMW 525i 89r
Opublikowano

Jack325e:

Jestes pewny ze jak nie ma klimy to i filtra przeciwpyłkowego nie ma. Wydawało mi sie ze jest w kazdej Bemce tylko róznią sie od siebie w zaleznosci czy jest klima czy nie ma ale zawsze jest. Czasmi są to dwa filtry zaraz przy dmuchawie kształtem przypominają filtry do expresu do kawy i są po dwóch stronach wlotów do nagrzewnicy[/i]

Opublikowano

Dragon240:

Wszystko co napisales jest prawda ale odnosi sie do E36 !

Natomiast w 5-tce z tego co sie orientuje to tylko w nowszych rocznikach bez klimy byly filtry przeciwpylkowe, kolega pisze ze ma 89r (niespotkalem jeszcze filtra w 5-tce bez klimy ponizej 90r.)

Opublikowano

ok to tylko było moje pytanie ja sie wcale nie spieram myslałem ze to standard. Samochód zasysa tyle pyłu i brudu ze byłem przekonany ze kazdy ma.

Ja miałem przed E36 własnie E34 z 92 roku ale z klimą i tam miałem filtr. Po wyciągnieciu go i przejechaniu około 100 km miałem w aucie pełno kurzu i pyłu. Na tej podstawie i z tego co wiem na temat E36 myslałem ze musi byc wszedzie. Bo niby jak filtruje sie powietrze zasysane z dworu w E34 bez klimy ?

Opublikowano
moja 5-ka ma klime jest to 525i automat sprowadzona ze szwajcarii wiec jesle wiecie to prosze podpowiedziec gdzie tego filtru szukac
Opublikowano

Tak jak napisał Cuba - BMW Klub Polska popatrz w dziale "zrób to sam" masz tam zdjecia i szeroko opisany problem.

Dla podpowiedzi powiem ci ze trzeba odkrecic z prawej strony w nogach pasażera tapicerke dywanową przykrywającą srodkowy kanał w aucie i odłosni ci sie nagrzewnica. Potrzeba jeszcze sciagnąc szuflade schowka. Przez odpięcie sznureczków podtrzymujacych suflade i klpsów mocujących (zawiasów). W nagrzewnuicy jest wąska klapka i przy niej pokrętło przkrecasz i pociagasz klapke do siebie przez co demontujesz ja a w srodku jest filtr przeciwpyłkowy który musisz wysunąc reszte juz wiesz jak zrobic.

Opublikowano
TAk tak juz wszytko wiem znalazlem i bede sie bawil lecz nie wiem dlaczego juz tam nie zagladnelem w kwietniu jak szukalem "miecza" poniewaz mialem problem z nadmuchem ale wsystko sie wyprostowalo jak tylko zrobilem obejscie zimnego lutu. dzieki za podpowiedz