Skocz do zawartości

[e39] Zmiana radia 16:9 na Android

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam przymierzam sie do zmiany radia oryginał 16:9 na radio na androidzie w BMW e39 LIFT,moje pytanie jest nastepujące,czy robił ktos taki zabieg i jak to sie ma do instalacji oraz modułu radia w bagażniku który waśnie mi sie zepsuł.Z góry dziekuje za podpowiedzi
Opublikowano
Nie pomoge za duzo ale czytalem jak ktos podlaczal do swohwgo ekranu w e39 dekoder do cfrowej TV naziemnej i o ile pamietam takie gadzety maja wejscie hdmi wiec pod to gniazdo swietnie by pasowal android do TV nie wiem jak realne to myslenie ale sam w tym kierunku myslalem nad swoja bmka tylko pierw trza ja troche ogarnac(kupiona tydzien temu) pozdrawiami czekam na przebieg prac i efekt:) powodzenia.
Opublikowano

Jak masz dużą nawi to dla Androidowej stacji trzeba tylko przeciągnąć odpowiedni kabel (najczęściej w zestawie lub w opcji) od radia do bagażnika i gotowe - wpinasz się w ori wtyczki. Ja montowałem stację na Windowsie, ale montaż jest ten sam, natomiast czasem trzeba coś porzeźbić, np. musiałem osobno dać podświetlenie żeby się ściemniało według ustawień pokrętła, dodatkowy, niezależny + do zasilacza, bo nie wiedzieć czemu po kilku sekundach wyłączał się (chociaż ta prosta przeróbka była prosta i wskazana w instrukcji mojej nawi) i zrobiłem własną samoróbkę dot. podtrzymywania zasilania przy wyłączonym aucie. Otóż polecam wszystkim sprawdzić ile prądu bierze taka nawi w spoczynku, bo moja brała 0,2A, więc jak łatwo policzyć 2 tygodnie stania auta wyładowałoby aku (ja akurat jeżdżę bardzo rzadko i zdarza się, że auto stoi 2-3 tygodnie nieruszane). Tak więc podtrzymanie nawi zrobiłem na przekaźniku czasowym i po 25min po prostu odcina całkowicie zasilanie. Jedyny dyskomfort to po włączeniu czekam kilkanaście/kilkadziesiąt sekund na aktualizację zegara (wg GPS), natomiast o dziwo pamięta nawet ostatnią czynność nawigacji wraz z adresami.

Możesz oczywiście kombinować z podpięciem się pod ori, ale moim zdaniem za dużo zabawy, a efekt nie jest tego wart, bo akurat w bmw audio jest raczej miernej jakości.

Opublikowano
  • Autor
Dzieki kolego Dombrek za cenne informacje,jak możesz to wrzuć foto swojego radyjka może zakupie takie samo i pomozesz mi w ogarnieciu istalacji.Pozdro
Opublikowano

Ja mam Hualingana na Windowsie CE - kupiłem go dawno (chyba w 2013 r.) i do zeszłego lata leżał w szafie (sprowadziłem samodzielnie z Chin i wyszedł mnie jakieś 900zł z dodatkami jak właśnie specjalny kabel, kamera cofania, tuner DVB). Ale w końcu stwierdziłem, że w podróży dzieciom przydałyby się jakieś bajki/filmy, więc wstawiłem i dołożyłem monitory do tyłu. Jak wpiszesz w googla "hualingan e39" to znajdziesz mnóstwo zdjęć - moim zdaniem komponuje się praktycznie jak ori (jeszcze był kiedyś Dynavin, ale on wyglądał kiepsko, natomiast Hualingan całkiem całkiem).

Sama stacja jest ok, choć ma kilka wad - m.in. fakt, że w spoczynku żre za dużo prądu, tłumaczenie polskie jest masakryczne (używam angielskiej wersji) i interfejsy poszczególnych aplikacji (jak radio czy odtwarzacz filmów) trochę trącą myszką (główny ekran w miarę OK), ale mi to nie przeszkadza (ewentualnie można zainstalować WolfNCU, jak ktoś chce polepszyć estetykę).

Najprostsza instalacja jest wtedy, jak się ma najprostsze radio - wtedy jest plug and play bez ciągnięcia kabli przez auto. Ja miałem navi 16:9 (audio Hi-Fi ze wzmakiem w bagażniku) i odpowiedni 5-metrowy kabel musiałem pociągnąć. Ale jakoś poszło, a przy okazji lepiej poznałem własne auto ;)

Ma praktycznie wszystko czego mi trzeba - odtwarzacz filmów (z DVD, USB, karty SD), nawi (każda jaka pasuje do Windowsa CE, m.in. Navigator (używam) i AutoMapa), zestaw głośnomówiący Bluetooth, transmisję Bluetooth z telefonu (np. Spotify), telewizję (nie oglądam), kamerę cofania (kable puściłem, ale do dziś nie podłączyłem ;) - będę się bawił w wakacje) i pewnie coś tam jeszcze...

Instalacja naprawdę nie jest trudna - dodam, że nie miałem wcześniej jakiegoś doświadczenia elektryczno-elektronicznego-instalatorskiego, ale spokojnie sam wszystko ogarnąłem (najgorsze było oczywiście rozbieranie wnętrza, plastików i spinek). Przy okazji jak miałem tunel rozbebeszony, zrobiłem sobie instalację na 2 monitory z tyłu, dodatkowe gniazdka USB... Instrukcja co prawda była uboga (żadna), ale z tyłu obudowy jest szczegółowy opis wszystkich wtyczek i jak coś trzeba rozgryźć (np. podświetlenie regulowane pokrętłem albo możliwość oglądania filmów w czasie jazdy (trzeba odpowiedni kabel dać do masy), to łatwo się z tej rozpiski zorientować.

Dzisiejsze stacje są już naprawdę wypasione - pewnie dziś wziąłbym stację na Androidzie, bo może mieć mapy googla i korzystać z internetu w celu bieżącej aktualizacji sytuacji na drodze i skoro jest internet, to pewnie i youtube działa (co się przydaje, jak się wozi dzieci). Chociaż z polskiej dystrybucji trzeba liczyć się z wydatkiem ponad 2000zł, ale za to jest gwarancja (z chińczykami wiadomo...) i pomoc dystrybutora (poczytaj wątek na forum, bo chłopaki sprzedają takie stacje i naprawdę się starają dogodzić). Windows jest niby stabilniejszy niż Android, ale jak stacja ma niezły hardware, to i Android chodzi super i chyba nie ma się co pchać w starsze systemy,jeśli chcesz coś teraz montować.

Natomiast instalacja/montaż Windowsowego lub Androidowego ustrojstwa jest identyczna.

Co ciekawe, moja stacja (podejrzewam, ze nowe też, ale warto dopytać), ma osobne wyjście na wzmacniacz i powiem szczerze, że rozważam w przyszłości wymianę ori wzmacniacza na coś porządnego aftermarketowego wraz z nowymi głośnikami, bo ori audio w BMW jest naprawdę lipne (choć sam montaż stacji nieco tę sytuację poprawił).

Jak coś to pisz, służę pomocą.