Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zrobiło się ciepło więc postanowiłem zabrać się za klimatyzację w swojej E38. Po powrocie z serwisu wymianie uszczelniaczy, czujnika ciśnienia i nabiciu zauważyłem że nie pracuje wentylator. Dobrałem się do kostki 4 pinowej wpiąłem multimetr wyszło że przy włączonej klimie daje prąd na pierwszym biegu, wcisnąłem palec między kratki żeby spróbować zakręcić wentylatorem i o ile da się zakręcić to idzie to z lekkim oporem. Zatarty wentylator czy coś innego jak to można jeszcze sprawdzić i czy da się to jakoś inaczej naprawić czy jedynie wymiana całego wentylatora?
Opublikowano
tak to właśnie jest jak rzadko korzysta się z klimatyzacji, coś tam zaśniedzieję i koniec. Podłącz go na krótko na trzecim biegu może się obudzi.
Opublikowano

wpiąłem na krótko i zero reakcji na jakimkolwiek biegu.

Teraz tylko mam pytanie jak to wygląda z doborem nowego wentylatora każdy wentylator od e38 każda wersja silnikowa przedlift polift podejdzie czy muszę szukać typowo pod swoją?

Opublikowano
Raczej E38, E39 4 pin. Pokusiłbym się na demontaż i sprawdzenie na stole jak on wygląda, ale raczej nic z niego nie będzie.