Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy koledzy i koleżanki,

założyłem sobie ostatnio felgi na tyle 17" ET20 z oponkami 225/45 i niestety przyciera mi o nadkola na wybojach czy ciasnych łukach. Poszedłem po rozum do głowy (lepiej późno niż wcale :) ) i ustawiłem maksymalne wychylenie (negatyw) na fabrycznych mimośrodach - niestety jest tylko ciut lepiej. Stąd moje pytanie, co jeszcze mogę zrobić aby temu zaradzić? Od razu zaznaczam, że felg się nie pozbędę, bo mi się po prostu podobają. Myślałem o jakiejś modyfikacji zawieszenia, żeby jej trochę tyłek usztywnić. Macie jakieś sprawdzone sprężyny/całe zestawy?

Pozdrawiam i spokojnych świąt życzę :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy takim ET to chyba plomby by ci musiały wypadać na dziurach żeby nie tarło. Nie napisałeś jaka szerokość felgi 8 czy 8,5? Bez poszerzenia nadkoli to chyba nie da rady za dużo. Masz foty jak to wygląda?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy 8 calach to na tył et 34 powinno wejść, więc prz et20 to masz jeszcze 14 mm koło na zewnątrz. Nie wiem ile takim rolowaniem wyciągniesz, bo nigdy tego nie robiłem, ale maszyna wygląda tak.

437514003_1_644x461_rolowanie-nadkoli-wypozycze-rolke-slupsk.jpg

To powinno dać ci obraz o co chodzi. Tylko za dużo też nie wypchniesz bo w e81 plastikowy zderzak z tyłu się tej operacji nie będzie chciał poddać.

Opublikowano

Wcześniej miałem et35 i faktycznie było dobrze, niestety krawężnik mnie zaskoczył i tak się zaczęło kombinowanie...

Poszerzanie mi chyba nic nie da, skoro mówisz, że plastik się temu nie podda.

Tu obiecane fotki:

ef482641edeab.jpg

4700261c30744.jpg

A co myślisz o wymianie na twardsze sprężyny? Zastanawiałem się też nad gwintem, ale nie mam pojęcia jakie on ma możliwości regulacji góra/dół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz kupić węższe opony 205. Naciąg powoduje, że trochę się schowają:) Nie wiem jak to będzie z zawieszeniem, ale musisz sobie wstawić twarde jak beton. Zrobić max negatyw, żeby się chowały przy dobijaniu. Przy takim ET bez rolowania nadkoli nie ma szans aby nie tarło. Sprzedaj te fele i kup jakieś z większym ET.
Opublikowano
Przy zawieszeniu m pak i oponie 235/35 19 feldze 8,5j et 35 i oponie dunlop ktora mniej sie streczuje niz np gowniane toyo miałem wycięte częściowo boczny dłuższa zderzaka i czesc ranty zderzaka. Ponadto opalarki w dłoń i przemodelować nadkola. zimówki miałem 8 j et 29 z guma 225. Powiem rak z guma 225 i et 2o nie ma opcji zeby nie tarło

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest