Skocz do zawartości

[E46] 320d - problemy z IC, skrzynią i miską

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moje auto to bmw e46 320d 150km touring z 2003r.

Wczoraj byłem w serwisie ASO (na darmowej wymianie poduszek)

Panowie mechanicy zdiagnozowali ze moje auto jest w opłakanym stanie mechanicznym, ale dostałem powierzchowne stwierdzenia

Pokazali mi ze wszedzie cieknie olej, ze skrzyni koło wału. z pod miski oraz na wejsciach do IC z dwóch stron. Stwierdzili takze ze turbo bierze olej.

Moje pytanie skąd na złączkach rur wchodzących do intercoolera z lewej i prawej pojawia się olej?

Auto jezdzi ładnie, nie mam problemów z przyspieszeniem, turbo czuć jak ciągnie, ale wczoraj na Autostradzie jadac do ASO chcialem sprawdzic V-max.

i co się okazało - mało - tylko 190km/h i tak wskazówka stała przez pare KM, przy obratach 3,5 i wiecej nie chciało iść, a gaz w podłogę.

zwolniłem zdredukowałem do 5biegu (bo mam 6b) i do konca to wyszlo 180 i 6 bieg i znowu na 190 koniec. Opony przod 225/40/18 tyl 255/35/18.

Dziś jak mechanik będzie miał czas to chce dokładniej popatrzeć skąd ten wyciek.

Dodam jeszcze ze auto licznikowo ma przebieg 294k km.

Według pana serwisanta z ASO ostania i jedyna wizyta tego samochodu w ASO byla rok po zakupie czyli w 2004r i miała przebieg 80tys :shock: w rok... takze nie wierze w moj przebieg 294k. :x

-->BMW E46 320d 196km 432nm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie turbina puszcza olej, ale najpierw zobacz ile tego oleju faktycznie jest, najlepiej wyjmij intercooler i umyj go później, trochę odleju w dolocie jest zawsze, chyba, że wyleci go 100ml to już słabo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

okej tak zrobie, wyciaglem przed chwilą EGR i wyczyscilem tam tez bylo troche oleju.

edit:

mechanik zdiagnozował ze to turbina tak chlapie i wszystko w oleju, a dokladniej jej srodek i uszczelnienie. prawdopodobnie mozna to wymienic za jakies 400 zl + robocizna.

na dniach bede wymieniał wahacze i olej to przy okazji wyczyszczę intercooler

-->BMW E46 320d 196km 432nm