Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Planuje zakup kompletu letnich opon do mojego auta. W zeszłym sezonie zakupiłem DUNLOP SP Sport Bluresponse. Jeśli chodzi o zachowanie na mokrym, hałas były idealne aczkolwiek bok opony jest bardzo delikatny i dwa razy, dwie różne opony dostały"wystrzał" i rozerwało bok opony. Po przeżyciach z DUNLOPEM chciałbym zmienić markę. Do samochodu dostałem MICHELINY Primacy- też nie mogę powiedzieć o nich nic złego. W tym sezonie zastanawiam się nad :

-UNIROYAL RAINSPORT 3 91H

- PIRELLI CINTURATO P7

Dodam iż rozmiar to 205/55R16 . Które z tych opon będa lepsze? a może polecicie zupełnie jakieś inne. Prosze o pomoc i Pozdrawiam klubowiczów

Opublikowano
Witajcie.

Planuje zakup kompletu letnich opon do mojego auta. W zeszłym sezonie zakupiłem DUNLOP SP Sport Bluresponse. Jeśli chodzi o zachowanie na mokrym, hałas były idealne aczkolwiek bok opony jest bardzo delikatny i dwa razy, dwie różne opony dostały"wystrzał" i rozerwało bok opony. Po przeżyciach z DUNLOPEM chciałbym zmienić markę. Do samochodu dostałem MICHELINY Primacy- też nie mogę powiedzieć o nich nic złego. W tym sezonie zastanawiam się nad :

-UNIROYAL RAINSPORT 3 91H

- PIRELLI CINTURATO P7

Dodam iż rozmiar to 205/55R16 . Które z tych opon będa lepsze? a może polecicie zupełnie jakieś inne. Prosze o pomoc i Pozdrawiam klubowiczów

Ale czego oczekujesz od opony? Komfort,trwalosc,jaki styl jazdy?
Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

Od opony oczekuje najbardziej dobrego trzymania w zakrętach oraz na mokrej nawierzchni, mniej zależy mi na zużyciu paliwa bo te różnice są naprawdę znikome. Dobrze by było aby też jakoś strasznie nie hałasowała. Tak jak pisałem w pierwszym poście DUNLOPY spełniły moje oczekiwania w 100 % aczkolwiek były tak jak wspomniałem strasznie nie trwałe. Pozdrawiam

Opublikowano
Co do nietrwalosci Dunlopow to mysle ze po prostu pech bo sa to dobre oponki.Uniroyale sa rewelacyjne na deszczu i srednie na suchym,nie sa tez zbyt trwale i ktos narzeka ze troche glosne,P7 to wszechstronna oponka i trwala ale tak jak i UR3 miekka,komfortowa do spokojnej a nie sportowej jazdy
Opublikowano

Hmm, styl jazdy. Jeżdżę dość sportowo tzn. dynamicznie nie bierzcie mnie za jakiegoś pirata :-) poza tym jak w temacie 116i :D

Lubię czuć że auto w zakręcie nie ucieka przez zbyt miękkie lub źlę trzymające opony. Na dobrym trzymaniu w wyznaczonym torze jazdy na mokrym asfalcie też mi zależy. Budżet to tak myślę do 1500 zł aczkolwiek mogą być i droższe i tańsze jakby miały być znacząco lepsze. Myślę, że to tyle. Pozdrawiam