Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z czujnikami cofania z tyłu w BMW e91, wersja podstawowa (bez nawigacji i innych bajerów). W styczniu mieliśmy atak zimy i czujniki po walce na ulicach w śniegu w drodze do domu przestały działać, co wrzucałem wsteczny to wyskakiwała żółta kontrolka pdc.

Podłączenie do komputera wskazało błąd skrajnego lewego czujnika.

Dziś nagle czujniki zaczęły działać, choć co jakiś czas dalej wyskakuje ten sam błąd, zauważyłem, że jest to związane z jakością naszych dróg, jak np. parkując wjadę w dziurę to na ekranie wyskakuje błąd pdc, na wyjeździe z dziury czasem czujnik się "załącza" i działa dalej.

Przed wymianą czujnika chciałbym posprawdzać wszystkie połączenia na kostkach (wydaje mi się że może któraś "nie styka") i tu konkretne pytanie: gdzie schodzą się kable z 4rech czujników cofania? Gdzie znajdę jakąś centralkę do której wchodzą kostki? Czy między centralką a czujnikami są jeszcze jakieś połączenia?

Z góry dzięki, pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lenistwo to straszna cecha. Minuta szukania i masz pdf od BMW, gdzie co jest

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.e90post.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D477559%26d%3D1295733167&ei=rwXRUpLHMIWTtAaonIDoAg&usg=AFQjCNF9-Qf5WGXk_V_LkWaiXXXYkw49Jg&sig2=uD5rcRkO0Hj7neS_6Oz_aA&bvm=bv.59026428,d.Yms

Nie wiem jak w e90, ale w e87 często woda w miejsce centalki się dostaje przez wentylacje lub tylne lampy i sterownik zaczyna gnić. Ja tam miałem w mojej jedynce z litr wody. Sterownik na szczęscie uratowany.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, możesz wierzyć lub nie ale zanim się spytałem to długo szukałem takiego szczegółu.

Rozmawiałem dziś ze znajomym elektrykiem, powiedział że skoro raz jest ok raz traci sygnał to może też być trafiony kabel i jak styka się z czymś metalowym to łapie zwarcie.

Sprawdzę obie opcje. Mam nadzieję, że Twoja sytuacja z wodą mi się nie przydarzy ;)

pozdrawiam.

Opublikowano
Dosc logiczne ze kabel jest raczej strzelony. W razie czego zrzuc zderzak przepnij czujniki i zoabacz czy ten sam blad sie pojawia. Jak tak to wiesz ze wiazka jest rabnieta.
E92 335d Stage H