Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem drga mi pedał sprzegła jak lekko go nacisne to jest to odczuwalne oraz gałka zmiany biegów drży na biegu jałowym. Prosze o pomoc i jak lekk nacisne gaz (leciutko) to minimalnie podnisą się obroty i gałka zmiany biegów praktycznie już nie drży co to może być :) ??
Opublikowano

napewno ?? bo nic nie słychać ani nic i zauwazylem jeszcze , że na dwojce jak lekko mu dodam gazu to go troszke trzesnie tak jak by sie dławił

i jeszcze ma przejechane 113 tyś . więc chyba troche za mało żeby dwumas poleciał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No 113 tysi to za mało na dwumas. Chyba że to allegrowe 113 tys czyli 240 tys w realu :D Jak ma 113 tysięcy to nic nie daje takich efektów przy tak małym przebiegu. Autko jest na dotarciu. Za drgania mogą też poduszki odpowiadać ale przy 240 tys.
Opublikowano

Gałka to chyba w każdym modelu, nie ma czym się przejmować. Przy lekkim dodaniu gazu zwiększa się częstotliwość drgań i zmniejsza amplituda - co widać jakby przestawała drgać.

Podobno są jakieś tłumiki do gałki ale nie wiem, nie stosowałem.

Wciśnięte sprzęgło może przenosić drgania z wału na pedał, a silniki 4 cylindrowe nie należą do idealnie wyważonych, jeżeli drgania są małe - myślę, że nie ma co się przejmować.

Jeżeli drgania, stuki są wyraźne, trzęsie autem przy przyśpieszaniu na niskich obrotach - tak jak mówią koledzy wyżej.