Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

w związku ze zmianą felg w e90 z 16" na 18", chciałbym zamontować zabezpieczające śruby na te kółka. W Krakowie nie znasz dnia ani godziny....

Wiecie czym się różnią te dwa zestawy śrubek? Pudełko inne i cena a oprócz tego?

Droższe:

http://bmwcentrum.pl/sruby-zabezpieczajace-kola-komplet-m12x1-5-bmw-e30-e31-e32-e34-e36-e38-e39-e46-z8-e52-e60-e61-e63-e64-e81-e82-x1-e84-z4-e85-e86-e87-e88-z4-e89-e90-e91-e92-e93-z3,id3758.html

Tańsze:

http://bmwcentrum.pl/sruby-zabezpieczajace-kola-komplet-m12x1-5-bmw-e12-e21-e23-e24-e28-e30-e46-e60-e61-e63-e64-e81-e82-z4-e85-e86-e87-e88-e90-e91-e92-e93-z1,id11702.html

Pozdro.

Opublikowano

Niezawodne... To znaczy, że trudniej je odkręcić złodziejowi czy mniejsze prawdopodobieństwo, że się gwint spieprzy? Bo to odkręcane będzie raczej 2-3 razy w roku.

Bo w to, że się urwie to chyba nie ma opcji raczej.

Opublikowano

Wyleczyłem się ze śrub zabezpieczajacych bo to tylko kłopot. Tych tańszych nie znam , ale droższe mają wewnetrzną koronkę , która niestety potrafi się urwać. Wiem , wiem odpowiedni moment dokrecania i takie tam , ale nawet po dokręceniu momentem 140 Nm ( X6) koronka uwalila się przy odkręcaniu :evil: Śruby mają pierścienie zabezpieczajace i zadną " złodziejką " się nie podejdzie bo pierścień się obraca . Jedyny ratunek żeby odkręcić to dospawać do śruby rurkę grubościenną - trzeba dopasować taką żeby śruba weszla w środek , a zewnetrzną średnicą zmieściła się z luzem w otworze felgi) i z drugiej strony jakąś nakretkę . Przerabiałem temat dwukrotnie i nigdy wiecej żadnych śrub zabezpieczających . Poza tym felg juz tak nie kradną , a jezeli nawet to AC temat zalatwi.

Wybór nalezy do zainteresowanych.