Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem w posiadaniu e46 316 116km, rocznik 2001. Zauważyłem ostatnio, że radio strasznie szumi, nawet na tych najpopularniejszych stacjach typu RMF fm czy zetka. Wcześniej nie było żadnego problemu z działaniem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie mogę szukać winy? Pozdrawiam.

Opublikowano
Z tego co mi się wydaje antena jest w tylnej szybie, może masz uszkodzone ścieżki lub kabel się gdzieś uszkodził/wypiął?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam to samo, zwłaszcza jak włączę podgrzewanie tylnej szyby :duh:

Mam identycznie. W mieście tego nie odczuwam ale w trasie po włączeniu podgrzewania tylnej szyby radio zaczęło mi bardzo szumieć xD. Trochę mnie to zdziwiło :P W słoneczny dzień przyjrzałem się bocznej tylnej szybie to w Touringu antena jest w szybie czy ścieżki są całe. Zauważyłem, że mam dwie krótkie przerwy i może właśnie one robią problem... Znalazłem w necie specjalny pisak do poprawiania tych ścieżek ale jeszcze nie testowałem. Czy naprawił sobie ktoś to może?

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moje radio gubi fale. Na postoju jest ok ale podczas jazdy i ostrych zmianach kierunku co chwila trzeszczy, piszczy i nie da się słuchać. :mad2: Mam już trzeci wzmacniacz antenowy i ciągle to samo. Chociaż na przedostatnim z nich było dobrze przez kilka miesięcy. Podczas wymiany wzmacniaczy nie było słychać różnicy czy jest wpięty/wypięty (grało dobrze bo na postoju). Padają one hurtowo czy gdzie mam szukać problemu? Radio na androidzie. Sedan.
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, według mnie są 3 sposoby jak to rozwiązać. Podejrzewam, że jest to problem z anteną.

1. Jeżeli ją masz w szybie to może są przetarte ścieżki i można by nową szybę z antena dać?

2. Ostatnio usłyszałem nowy sposób jak naprawić takie ścieżki i podobno działa...Można przykleić kawałek drucika taśma bezbarwną w miejscach gdzie widać przetarcie anteny w szybie. Podobno to działa ale osobiście nie sprawdzałem.

3. Zamontować inną antenę na próbę i zobaczyć czy coś to pomoże.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi. Ścieżki na szybie do anteny są ok i w ogóle to od jakichś 2 tyg radio już nie gubi fal... Prawdopodobnie dlatego, że zrobiło się chłodniej. Sprawdziłem też radio i jak odpinałem od niego kabel antenowy to fale ginęły od razu. Myślę, że to jednak wina tego wzmacniacza w tylnym słupku, który zachowuje się tak jakby czasem tracił zasilanie. Może jakieś ścieżki przerwane czy inny problem elektroniczny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, warto tam zajrzeć, zimne luty to zmora elektroniki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.