Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Niestety spotkala mnie dosc nieprzyjemna sprawa, a mianowcie po snieznej nocy niezauwazylem, iz osadzil sie takze lod na szybie i otworzylem drzwi przed jego usunieciem. Jak wiecie w wersjach 3d nie ma ramek i podczas otwierania, szyba opuszcza sie o jakies 4mm. Lod na tyle przytrzymal szybe, iz nie mogla sie opuscic. Poskutkowalo to dosc duzym problem - szyba nie reaguje na przycisk od sterowania szyby, po prostu zostala w gornym polozeniu (full zamknieta).

Sprawdzilem bezpieczniki - wszystkie ok, prawa strona dziala poprawnie, blad (symbol zoltej szyby) wyskakuje tylko podczas zabawy przelacznikiem (nie jest on zapisany na stalem w komputerze, bo po ponownym odpaleniu samochodu nie ma go). Podczas przelaczania przycisku slychac charakterystyczne klikanie (pewnie przekaznika). Mialem na stanie iCar Vgate i w aplikacji Torque pokazal sie blad a raczej trouble code C0A34 - nie moge znalezc w necie opisu tego kodu.

Nie chce mi sie wierzyc, iz BMW nie przewidzialo takiej mozliwosci, wiec mam dalej mam nadzieje, iz jest to do naprawienia w latwy sposob.

Bede wdzieczny za pomoc w temacie. Za kazdym otwarciem, a co gorsza zamknieciem drzwi serce mi sie kraja, gdy szyba sila musi wejsc pod uszczelke.

Przeszukalem forum polskie i babynet i jedyne co znalazlem to problem z rozkalibrowanie sie funkcji automatycznego otwierania i zamykania.

Pozdrawiam,

Mikro

Opublikowano

Hej,

Maly update: znalazlem gdzies na forum podpowiedz aby popukac lekko mlotkiem ten silnik. Niestety nie zadzialalo. Pukalem po metalowej czesci, plasitkowej, od przodu, od tylu. No i niestety jak niedziala tak nie dziala.

Tutaj moje pytanie - czy jak wymienie silnik na uzywany to trzeba bedzie go jakos kodowac czy plug and play?

Dziekuje.

Pozdrawiam,

Mikolaj

Opublikowano

Witam, Dołączam się do pytania mam tak samo :(

także sprawdziłem bezpieczniki dzisiaj i wszystkie wydają się być ok .

Wszedłem w Check i wyskakuje błąd CC-ID 261 – Window Anti-Trap Failure .

Jak można to naprawić ?

Z góry dziękuję za info.

Opublikowano

ok wielkie dzięki ! :D

Ja też już dzisiaj dzwoniłem do ASO i będę się umawiał na następny tydzień.

Dobrze będzie wiedzieć jak to u Ciebie naprawią, żeby nie było że u mnie będą chcieli wymienić wszystko prócz silnika :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej,

Wiec diagnoza dosc droga:) jak mozna bylo sie spodziewac. Podlaczyli silnik na krotko i powiedzieli, trzeba wymienic na nowy.

Wiec jeszcze raz postram sie zastoswac metode pukania w silnik (nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma tam zadnego zabezpieczenia), i bede zamawial nowa czesc. Dzwonilem do iparts.pl i powiedzieli ze zamiennika nie ma i trzeba szukac orginalny - cena w ASO okolo 600 PLN. Jedynie czego sie nie dowiedzialem to czy wymaga taka wymiana kodowania. Jak nie wymaga no to zapewne wymienie ten silnik.

Pozdr,

M

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej,

Chcialbym podsumowac temat. Kupilem nowy, oryginalny silnik BMW, ze sklepu internetowego. Numer seryjny czesci: 67627286141. Zamontowalem samemu, plug and play. Po skalibrowaniu (otwarcie i zamkniecie okna z przytrzymaniem przycisku) szyba dziala jak powinna.

Pozdrawiam,

M

Opublikowano

No niestety taka byla diagnoza. Jeszcze do mnie to nie doszlo, jak to mozliwe, ze silnik mogl sie spalic w takiej sytuacji. Dla mnie to jest nie do pomyslenia, ze BMW nie przewidzialo takiej sytuacji i nie zaprojektowano jakiegos zabezpieczenia.

Nie wiem jak jeszcze sprawdzic taki silnik, ale w serwisie podpieli na krotko i powiedzieli ze silnik do wymiany. Jak wczesniej pisalem, probowalem opukiwac silnik i niestety nic to nie dalo.

Do tego przy diagnozie, serwis BMW, porozrywal mi to "gabkowe" zabezpiecznie przyklejane na drzwi, i ten czarny klej porozmazywali po reszcze drzwi. No nic wiosna idzie wiec i tak trzeba zrobic gruntowne mycie.

Pozdrawiam,

M