Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niestety nasza zima jest jaka jest i pojawil sie nastepujacy problem. Na prawym lusterku mam takie rozmazane brazawe slady chyba blota. Podczas mycia zauwazylem ze sa one od wewnetrznej czesci i nie da sie tego umyc. Lusterko zwykle, bez zadnych dodatkow typu automatyczne przyciemnianie itd. - tylko podgrzewane. Czy ma ktos jakis patent jak to wyczyscic, ewentualnie jak sciagnac szybke zeby nic nie zepsuc?

Szukalem ale nie znalazlem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie jest błoto i nie da się tego umyć. Podgrzewane lusterka mają to do siebie że z czasem sie odbarwiają. Najtańsza opcja to kupić drugie i zamienić. Ja polecam firmy TYC. W zeszłym roku wymieniłem lewe za 40 zł. W starszym BMW e46 też wymieniałem oba bo też dostały plam. Również na TYC. Koszt nowego z ASO jest jakiś olbrzymi coś koło 300 zł. Używka to ryzyko że zrobi się zaraz tak samo, chyba że kupisz kilku letnie, ale to też koło 100 zł trzeba liczyć. Wymiana prosta. Ja z tego co pamiętam opuściłem lusterko na sam dół, tak żeby palce móc wcisnąc pomiędzy szybę a lusterko i ciągnąłem. Siły trzeba trochę użyć. Zresztą wpisz w google, jak wyjąć lusterko e87, to pewnie i filmik znajdziesz. Nowe które kupisz będzie już z mocowaniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No w E46 moje oba tak wyglądały. Tylko że ja nie przyuważyłem kiedy to się stało. U mnie szło coraz bardziej, więc jak już słabo było widać wymieniłem. A w e87 wymieniłem, bo mata po stronie kierowcy przestała grzać. Decyzja należy do ciebie :D
Opublikowano
U mnie właśnie to z dnia na dzień, może jak zrobi się więcej to pomyśle. Bo chyba nie da rady ściągnąc lusterka i od środka tego wyczyścić, nie? Bo szkło jest na stałe osadzone na materiale zeby odbijało światło?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lustro idzie odkleić od maty i tego mocowania i wkleić nowe. Ale samego lustra raczej już nie naprawisz. Zresztą naprawdę szkoda kasy i czasu. 40 zł kosztuje zamiennik, który wygląda i działa jak oryginał. Lewe lustro mam zamiennik, prawe oryginał i w tym samym czasie odparowują, wyglądają identyko. Wybierasz które potrzebujesz i po sprawie. Najgorzej jak masz te samościemniające, to będzie drogo.

http://tyconline.dakra.lt/catalogue/door-mirrors/bmw/1-series-e81-e87-02-2003-01-2013/kat-49359/