Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Czy wymieniając filtr powietrza w 530d trzeba go adoptować? Mechanik sprawdzając błędy odkrył taki " Sygnał czujnika masowego przepływu powietrza - za duże

odchylenie na biegu jałowym " nie potrafił go wyeliminować. Drugi zaś powiedział że filtr nie był zaadaptowany i auto źle odmierza parametry.

Opublikowano
Witam wszystkich. Czy wymieniając filtr powietrza w 530d trzeba go adoptować? Mechanik sprawdzając błędy odkrył taki " Sygnał czujnika masowego przepływu powietrza - za duże

odchylenie na biegu jałowym " nie potrafił go wyeliminować. Drugi zaś powiedział że filtr nie był zaadaptowany i auto źle odmierza parametry.

W zyciu o takim przypadku nie słyszałem. Rozumiem,że filtr jest poprawnie dobrany. Jakiej firmy ?

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano

Trochę mało informacji. Przede wszystkim czy odchyłka jest w górę czy w dół.

Jesli w górę, masz gdzieś nieszczelność (przed przepływomierzem) i leci "lewe" powietrze.

Jeśli w dół, coś (filtr?) ogranicza przepływ powietrza.

Trzecia opcja, problem z samym przepływomierzem - brudny albo uszkodzony.

Sprawdź dobrze wszystkie przewody powietrza, może coś jest niedociśnięte albo uszkodzone. Jeśli wszystko jest ok, trzeba będzie szukać dalej.

Na marginesie, jeśli przed wymianą wszystko było ok (tzn. nie szarpał, nie trzęsło budą etc.) i teraz też tak jest, to mogłoby oznaczać, że błąd był tam wcześniej i nie ma związku z wymianą.

Zdaje się, że BMW loguje przebieg przy którym błąd sie pojawił. To może być wskazówką czy wystąpił przed czy po wymianie. Ale podejrzewam, że i tak został skasowany, pojawił się ponownie i teraz ma aktualny przebieg.

Opublikowano

Przepływomierz zakładany był nowy lecz nie pomogło to kazałem założyć stary . Wymieniłem oring na łączeniu

dolotu z kolektorem.

Opublikowano

Sprawdzalem dwie sztuki F10 2.0D i w kazdej MAF zawyzal wskazania. Myslalem, ze w moim jest problem nieszczelnoscia albo siada przeplywka. Kupilem uzywke i bylo to samo. Ten typ tak ma. W E90 wskazania szly rowno jak od linialu.

Temat poruszony na zagranicznym forum.

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f15/2011-f11-520d-hot-film-air-mass-meter-shows-too-big-values-t453897/#post2708257

Moje filmiki z diagnozy F11: