Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich formułowiczów na wstępie chciałem wszystkich pozdrowić mam na imię łukasz często przeglądam to forum ale dziś postanowiłem się zarejestrować i założyć nowy temat pacjęnt to e61 2004 otóż przestała działać tylna hydrauliczna klapa sprawdzane pompa pracuje na krótko wiązka klapy sprawdzana wszystkie inne rzeczy działają wycieraczka szyba światła podmieniany HKL i dalej to samo klapa po nacisnięciu otwierania otwiera się tylko troszke i dalej nic domykanie też działa normalnie czujnik otwarcia klapy ok nie rozbierałem jeszcze klapy przycisk w klapie nie świeci ale akurat powinna zaskoczyć z pilota lub z kabiny po podpięciu pod kompa (autocom)delphi brak komunikacji z hkl na podmienionym z e65 nie podpinałem pod kompa ale reakcja ta sama miał ktoś kiedyś taki przypadek?
Opublikowano
cześć kolego dziękuję za zainteresowanie moim problemem tak wiązkę obstawiałem jako pierwszą ale jest ok tym bardzej że wszystko inne w klapie działa bardzo dziwny przypadek tylko jedna rzecz nie działa po naciśnięciu z kabiny czy z kluczyka klapa odskakuje i tak jak by brak sygnały na pompę itd czujnik otwarcia klapy mnie zastanawia ale przycisk w klapie do otwarcia i zamykania nie świeci nie mam czasu na grzebanie w wiązkach bo cały czas jest mi auto potrzbne ale chyba wezme wolne i zaczne co jeszcze ten moduł HKL bo podmieniałem z seri 7 e65 tym bardziej że jest błąd komunikacji na jednym i drugim
Opublikowano

Ja miałem 2 kable przetarte i robiły zwarcie,

klapa się sama otwierała i zamykała

czasem wcale nie działały przyciski ani w szybie ani w klapie

radio słabo odbierało

pilot jakoś ciężko działało zamykanie i otwieranie auta

podgrzewanie szyby nie działało

dałem do elektronika i naprawił

mówił jeszcze ze coś było nie tak z rozdzielaczem prądu który znajduje się chyba gdzieś w spoilerze tylnym ?

Opublikowano
sprawdze jeszcze dla pewności te wąizki z lewej i prawej ale właśnie u mnie wszystko działa radio centrany tylko ta klapa po otwarciu muszę ręcznie podnosić moduł w soilerze to diversity on jest własnie odpowiedzalny za centralny zamek itd ale u mnie wszystko ok
Opublikowano
dzisiaj jeszcze raz podpinałem pod kompa z hkl brak łączenia a w module nadwozia KBM jest błąd A430 programowana automatyczna klapa wyłączona o co kaman
  • 5 lat później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Panowie podobnie jak w tym temacie.

Hydroklapa się nie podnosi, jak jest otwarta to reaguje tylko na przycisk zamykania z pilota, ale pompa włącza sie tylko na ułamek sekundy, klapa opuszcza się może z 1-2 cm i staje. Płyn jest, wycieków  nie ma.

Przeorałem już cały internet. Jeżeli ktoś zaczynał podobny temat, to nigdy nie został zakończony.

Czy te moduły hkl sterujące klapą były awaryjne? Można podmienić taki moduł bez kodowania?

Czy pompy były awaryjne?

Ktoś walczył z tym, nie mam punktu zaczepienia. Ostatnio regenerowałem obie wiązki klapy, zostały jeszcze obie wiązki szyby tylnej, ale to raczej nie ma nic wspólnego chyba.

Ktoś coś?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poradziłem sobie sam.

Po kolei:

Podłączyłem pompę i jej elektrozawór na krótko /wtyczka jest łatwo dostępna po zdjęciu lewego boczku w bagażniku/. Klapa chodziła zarówno w górę jak i w dół. Więc z przyczyn zostały trzy rzeczy /wyciek i niski stan oleju był wykluczony od początku/ - czujnik położenia klapy, wiązka i moduł.

Na tamtym etapie udało mi się zainstalować inpę - wyskoczył błąd a2b2 - sterownik elektrozaworu.

Wykluczało to czujnik położenia klapy /byłby błąd/, wiązka była mało prawdopodobna - jak wyżej pisałem dwie z czterech wiązek klapy, te które mogły mieć jakikolwiek związek z otwieraniem /od przycisków zamykania i otwierania/ zostały przejrzane i naprawione.

Został moduł hkl jako główny podejrzany. Po wymianie klapa działa.

Nie trzeba nic kodować, moduł nie musi mieć takiego samego numeru /przynajmniej w moim przypadku tak było/.

Dziękuję za uwagę.