Skocz do zawartości

[e46] 330 xi - drzy cala buda przy 2 tys. obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Dzisiaj spotkala mnie niemila niespodzianka. Wracajac z pracy nagle zaczelo bardzo nieprzyjemnie drzec auto, bylo czuć mega bicia, myslalem ze auto sie rozleci.

Najgorzej bylo na 5 biegu przy 80-90 km/h, jak przelaczylem na 4 bieg bylo delikatnie lepiej.

Puszczalem gaz, drgania momentalnie znikaly, delikatnie dotykałem gazu ponownie mocno biło.

Myslalem, ze nie dojade do domu. Zjechałem z trasy do miasta, 2 zakrety, zatrzymałem się wypuscilem znajomych z auta, startuje i czuje ze jest juz odrobine lepiej.

Zacząłem delikatnie przyspieszać i drgania praktycznie ustąpiły. No to próba przeciągniećia go na obrotach i wszystko gra. Pozniej po paru km, czułem, że delikatnie coś drży, ale to nieznacznie. NA tą chwile po przejechaniu 10 km, bicie znikło.

Proszę o pomoc od czego zacząć.

Dodam ze auto ze skrzynia automatyczna w X

Opublikowano
Cześć musisz sprawdzić czy nie pojawił się luz na krzyżaku wału idącego wzdłuż skrzyni w miejscu gdzie krzyżak łączy się z reduktorem skrzyni jeżeli tam jest ok to każdy z przegubów czy to przednie czy tylne jeżeli będą miały luz to też drgania będą przenoszone na karoserie.Najgorzej jest sprawdzić wał ze skrzyni do dyfra bo trzeba zrzucić układ wydechowy dlatego proponuje zacząć od mniejszego wału jak na wstępie najczęściej tam się wybija
Opublikowano

witam,

Wczoraj mechanik sciagał wydech i rozlaczal wal aby sprawdzic czy nie jest sprzeglo elastyczne uszkodzone i podpora walu i wszystko jest ok.

Podniosł auto na podnosniku i uruchomił auto i przyłożył stetoskop i stwiedził ze słychać jakieś szumy z skrzyni automatycznej.

Dodatkowo mam wycieki na przednim dyfrze. (Podobno to norma i trzeba simeringi wymieniać co 2 lata), poziom oleju w skrzyni w normie.

Dzisaj podczas jazdy odczułem dodatkowe symptomy.

Drgania czuć najbardziej w zakresie 2,5-3 tys obrotów, im wyzszy bieg w zakresie tych obrotów tym drgania bardziej odczuwalne.

Kolejny symptom, to jak stoje na hamulcu na pozycji D (drive) czuć ze samochód drży, a jak w tym samym momencie otworzę drzwi to słychać dudnienie, jakiś rezonans. Mam wrażenie, że to musi isc od skrzyni, ponieważ auto stojąc nie generuje drgań od układu przeniesienia napędu.

Narazie nie powtorzył się ten moment kiedy nie mogłem ujechać i cała buda się trzęsła, ale czuć ze cos sie dzieje

• 2 tygodnie później...