Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż zakupiłem orginalną coupe e36, 325i z silnikiem m50b25nv. Widać olej dawno nie był zmieniany, jest czarny. Nie wiem też o jakich parametrach jest wlany olej. Co polecacie? W sklepie mi powiedziano że jeśli nie wiem jaki jest olej to bezpiecznie jest wlać tylko 10w40. Zastanawiałem się nad motulem lub liqui molly ewentualnie valvoline max life. Natomiast spotkałem się z opiniami że jeśli silnik jest zdrowy teoretycznie, to można każdy olej wlać a jeśli maszyna ma być upalana to wlać 10w60. Proszę doradźcie jaką markę i jakie parametry? Ogólnie co powiecie na przeprowadzenie płukanki silnika specjalnym środkiem? Czy zrobię płukankę czy nie mam zamiar zrzucić misę olejową i wyczyść ją oraz smok. W takim razie zapytam się czy miskę można zdjąć na kanale bez odkręcania innych elementów, jest miejsce? Jeszcze tam nie zaglądałem pod spód... I jeszcze jedno pytanie co powiecie na wlanie do nowego oleju profilaktycznie motodoctora? Ponoć jest zalecany nawet do nowych silników.

Opublikowano
Witam elito. Więc podpowie mi ktoś czy w e36 coupe jest opcja zrzucenia miski, robiąc to z kanału? Ogólnie na resztę pytań też by było dobrze jak by ktoś podpowiedział jaki olej i czy robić tą płukankę. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Plukanka - tak, motodoktor - nie, 10w40 - nie, 5w40 - tak, miska olejowa - nie wiem, raczej trzeba zrzucic zawieszenie, przynajmniej w e46 tak jest.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.