Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś mógłby doradzić którą nawigację wybrać do bmw e39 2003 r : http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=bmw+e39+nawigacja+adnroid&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-2-1025

Jest ich sporo i różnią się cenami , może ktoś ma doświadczenie z którymiś producentami . Zależałoby mi na funkcjonalnosci , możliwości zintegrowania jej z kierownicą wielofunkcyjna a także aby dobrze wpółpracowała z nagłosnieniem , mile widziana byłaby również możliwość oglądania telewizji (którą mam w wyposażeniu jednak nie chodzi ze względu na wprowadzenie cyfrowej telewizji). Z góry dzięki. Pozdrawiam

Opublikowano

Wszystkie te nawi to chińczyki - to oczywiście nie znaczy, że to szajs, ale można trafić albo super jakość, albo do kitu.

Ja ogólnie polecam, sam wsadziłem Hualingana (akurat na Win CE) i jestem zadowolony. Gra to lepiej niż ori, wygląda jak ori, a ilość funkcji kosmiczna. Tv raczej można między bajki wsadzić, bo cyfra dość mocno kaprysi na jakość sygnału i często się gubi w czasie jazdy (chociaż wiele zależy od anteny), ale DVD i inne gadżety śmigają super (ważny dual-zone, żeby np. dzieciaki z tyłu mogły oglądać film, a z przodu na ekranie była nawi).

Z nawi na androidzie wiele osób narzeka, że system lubi zamulać, chociaż to pewnie zależy od wsadzonego procesora, a są tam pakowane bardzo różne modele i generacje, więc trzeba dokładnie czytać.

Aha! Na jedną rzecz trzeba uważać przy instalacji - te nawigacje lubią pożerać prąd nawet w trybie czuwania auta. Moja np. połyka 0,2A, więc jak auto stało 2 tygodnie, to aku był niemal totalnie rozładowany. Poradziłem sobie z tym montując odpowiedni przekaźnik z opóźnieniem czasowym i teraz jak auto dłużej stoi, to nawi jest w całości odłączana (i całe auto mi bierze 0,02A albo i mniej). Jedyny mankament tego patentu z przekaźnikiem zwłocznym, to wyzerowany zegar, ale po niecałej minucie od odpalenia auta samoczynnie się ustawia na podstawie GPS, więc w ogóle mi to nie przeszkadza.

Opublikowano
Wszystkie te nawi to chińczyki - to oczywiście nie znaczy, że to szajs, ale można trafić albo super jakość, albo do kitu.

Ja ogólnie polecam, sam wsadziłem Hualingana (akurat na Win CE) i jestem zadowolony. Gra to lepiej niż ori, wygląda jak ori, a ilość funkcji kosmiczna. Tv raczej można między bajki wsadzić, bo cyfra dość mocno kaprysi na jakość sygnału i często się gubi w czasie jazdy (chociaż wiele zależy od anteny), ale DVD i inne gadżety śmigają super (ważny dual-zone, żeby np. dzieciaki z tyłu mogły oglądać film, a z przodu na ekranie była nawi).

Z nawi na androidzie wiele osób narzeka, że system lubi zamulać, chociaż to pewnie zależy od wsadzonego procesora, a są tam pakowane bardzo różne modele i generacje, więc trzeba dokładnie czytać.

Aha! Na jedną rzecz trzeba uważać przy instalacji - te nawigacje lubią pożerać prąd nawet w trybie czuwania auta. Moja np. połyka 0,2A, więc jak auto stało 2 tygodnie, to aku był niemal totalnie rozładowany. Poradziłem sobie z tym montując odpowiedni przekaźnik z opóźnieniem czasowym i teraz jak auto dłużej stoi, to nawi jest w całości odłączana (i całe auto mi bierze 0,02A albo i mniej). Jedyny mankament tego patentu z przekaźnikiem zwłocznym, to wyzerowany zegar, ale po niecałej minucie od odpalenia auta samoczynnie się ustawia na podstawie GPS, więc w ogóle mi to nie przeszkadza.

Dziękuję za opinię, aczkolwiek znalazłem kilka innych modeli jeszcze z firm takich jak Pionier Sony Blaupunkt , telewizja nie ma słuzyć do oglądania w trasie tylko na postoju ;D . Te które wymieniłem to nie chińczyki tylko raczej dobre marki , moze ktos bedzie miał i podzieli się opinią ;D

Opublikowano
Sony, Blaupunkt itp. będą fatalnie wyglądać w E39. A poza tym pewnie są OK, chociaż nie wiem na jakim systemie pracują. Jak na swoim dedykowanym, to lepiej odpuścić, bo będzie problem z aktualizacją map.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też się ostatni zastanawiam nad czym takim . Może by trochę odświeżyło wnętrze .

Tak jak kolega pisał te Sony itp... to pewne sprzęty ,ale z tą ramką wygląda strasznie tandetnie .

Przy zakupie pamiętaj żeby sprzęt posiadał procesor QuadCore , wtedy będzie płynnie śmigać .

Trochę mnie martwi ta wysyłka z zagranicy i gwarancja gdyby coś się popsuło .

Opublikowano
Hmm co do aktualizcji map to nie wiem czy nie ma możliwości nawigacji z aplikacji pobrnej ze sklepu Android :Mapy Google wtedy chyba nie jest wymagana aktualizacja ;D
Opublikowano

Kolega ma trzecią - od chińczków, co prawda do innych aut,ale zasada działania podobna i jest bardzo zadowlony. Koszt w zależności od wersji itp. to 200-400 dolarów czyli i tak zdecydowanie taniej niż to co jest na allegro (najtańsze 1350 zł plus jak coś to cło). Sam się do takiego rozwiązania przymierzam,ale to dopiero w połowie przyszłego roku. Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to,żeby takie urządzenie miało 2GB ramu (sporo jest takich z 1gb - odradzam) i np. androida 5.1 (sporo jest na 4.4.4), ale to winduje cenę. Podłączenie do tego kamery cofania jest proste, kupując można od razu dokupić sobie też ramkę z wbudowaną kamerą cofania ;)

@Arturo - wysyłką nie ma się co martwić. Zawsze możesz wziąć DHLa. Może być problem z logistyką gwarancji,bo najczęściej trzeba wysłać do Chin na własny koszt, trwa to trochę czasu, ogarnięcie problemu na miejscu i odesłanie drugie tyle :(