Skocz do zawartości

BMW X1 16d 116KM a 18d 143KM - różnice w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy wiecie może czy ten silnik w "zdławionej" wersji 116 konnej czymś się fizycznie różni od wersji 143 konnej (np dodatkowa turbina), czy to tylko blokada na sterowniku?

Mam okazję kupić od rodziny wersję 116 konną, ale tak słaba jednostka trochę mnie zniechęca.

Zastanawiam się też czy modyfikacja do wersji 18d jest możliwa. W sensie nie tuning, ale odblokowanie w sterowniku do 18d?

Opublikowano
116ps to zdecydowanie za mało na ważące ponad 1600 kg X1, ale z tego co wiem to ten sam motor co 18d 143ps więc śmiało można go w okolice 180ps podkręcić
Opublikowano
  • Autor

Ten sam motor, ale może mieć dodatkową turbinę. Więc jeśli go podkręcę może być bardziej wyżyłowany niż 18d.

Patrząc na wyniki tuningu wersji 116 konnej i 184 konnej, 116 konna wersja ma mniejsze możliwości podkręcania. Co by oznaczało, że silnik, mimo iż ten sam, czymś się jednak rożni. Pewnie dodatkowa turbina. Ale tylko zgaduję. Potrzebuję konkretów.

Jeszcze jedno. Co z gwarancją. Czy po tunningu tracę gwarancję ?

Opublikowano

żadna dodatkowa turbina, turbina jest wszędzie jedna i taka sama w 16d i 18d, możliwości tuningu są takie same jak 18d, są na wtryskiwaczach Boscha, dwumas ten sam, turbo to same, wtryski te same, gwarancję tracisz

tutaj możesz sobie wszystko sprawdzić http://www.etkbmw.com/

Opublikowano
  • Autor

Czym się może różnic zatem wersja 184 konna, że można ją bardziej podkręcić ?

Co do utraty gwarancji. Przed udaniem się do serwisu można przywrócić poprzednie oprogramowanie ?

P.s Dzięki za link, przyda się.

Opublikowano

ale o jaki model pytasz E84 czy F48? Pytasz o 16d i 18d a teraz przechodzisz raptem do 184ps., Wersja 184 ma inne wtryskiwacze trubo dwumas pewnie też itp... masz link to możesz sobie wejść w silnik i porównać numery części takich jak wtryskiwacze dwymas turbo po numerach OEM

program kosztuje około 900-1500 zł w zalezności od tego kto i gdzie go robi, jak sobie to wyobrażasz? Myslisz że za każdym razem będziesz jeździł do tunera na wgranie oryginalnego programu? Za free? Może w twojej okolicy są tacy którzy co roku będą ci to robić za darmo, nie wiem

ps. jak sobie założysz boxa to sobie go wypniesz przed wizytą w ASO ale ja w boxie nie widze nic pozytywnego