Skocz do zawartości

BMW N54 2.2 Benzyna CHECK SILNIKA - nie równa praca/szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Prosze o pomoc w temacie. Mianowicie dzisiaj na trasie 30 km po przejechaniu połowy dystansu pojawił sie komunikat :

"high engine loads may damage catalytic converter. drive at reduced engine load "

+ zółta kontrolka, nieprawidłowa praca silnika.

Dodam, że Autko od ponad roku jeżdzi na gazie - beż zadnyc problemów jak dotychczas.

Awarie poprzedzało delikatne poszarpywanie samochodu przez około 20 sek. następnie komunikat. W czasie wyświetlania komunikatu auto znacznie straciło na mocy , szarpało podczas dodawania gazu przy w niare stałej prędkości 90-100 KM. (skrzynia automat)

Po przejechaniu 10 km komunikad zgasł (od razu gdy komunikat sie pojawił przełączyłem na benzyne w celu wyeliminowania usterki instalacji gazu) - silni wrocił do prawidłowej pracy. Po chwili przełączyłem spowrotem na gaz przejechałem kilka km (max 3-4) komunikat pojawił sie na nowo. Stojąc na światłach, silnik bardzo nierówno pracował jakby jeden z cylindrów nie pracował.

Gdy dojechałem do garazu zgasiłem auto - następnie zapaiłem raz jeszcze komunikatu brak.

Pytanie co może być przyczyną ? układ zapłonowy ? instalacja gazowa ? błąd pracy silika - katalizator? Skrzynia automat ?