Skocz do zawartości

[316i N42] Valvetronic, mało mocy, przerywanie, economizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kolejny problem, wcześniej pisałem o pomoc przy ogarnięciu w błędach itp itd...

Po wymianie silniczka valvetronic, czujnika valvetronic (czyli czujnik wałka mimośrodowego = 1000zł :( ) kontrolki check engine i EML nareszcie gasną. Gasną po uruchomieniu silnika (nie wiem czy to prawidłowo).

Samochodem nareszcie da się normalnie ruszyć z miejsca bez wkręcania go do 3 tys. obrotów. ogólnie mniej szarpie i wydaje się być OK.

Tylko się wydaje, gdyż mam wrażenie że po tych naprawach samochód jeszcze bardziej stracił moc niż miał ją w trybie awaryjnym, przy odłączonym valvetronic.

Wcześniej w błędach pojawiała się również przepływka. Nie wiem jak jest teraz bo nie byłem jeszcze na diagnostyce od czasu naprawy valvetronica (check engine nie świeci)

Nie wiem nawet czy mechanik cokolwiek robił przy komputerze, gdyż airbag który mi się świeci od czasu odłączenia wtyczki poduszki w drzwiach - dalej jest niewykasowany (czy wykasowanie błędów check engine kasuje również błędy airbag czy to inny całkowicie rozdział ?)

Zauważyłem, że jadąc samochodem przy przyspieszaniu od czasu do czasu auto jakby na moment przerwie, tak jak bym na sekundę puścił i znowu kliknął gaz. Dzieje się sporadycznie (2 - 3 razy w ciągu trasy 25 km po mieście). Spalanie paliwa czy w zakorkowanych Katowicach (trasy po 25km) czy na autostradzie (trasy po 30km) ciągle mam w okolicach 8,9 - 9,1 litra. Dodam, że jeżdżę w miarę możliwości "eko" - raczej nie żyłuję silnika.

Do tego wszystkiego zauważyłem jakieś dziwne zachowanie economizera, który przykładowo podczas hamowania ciągle leci w górę (do pozycji około 7-8) Wcześniej przy odłączonym silniczku valvetronic tego nie było, podczas hamowania co prawda minimalnie rósł, jednak po chwili spadał do 0. Teraz to żeby było 0 to trzeba faktycznie się zatrzymać. Przy odłączonym Valvetronicu zauważyłem że przy 4 biegu podczas depnięcia w pedał gazu wskazówka economizera zatrzymywała się na ~16L.

Proszę o informację gdzie dostanę najwłaściwszą diagnozę tego całego problemu. Nie chcę wymieniać na chybił trafił (jak każdy) jednak pytanie, gdzie dostanę trafną diagnozę gdzie nie wtopię kupy kasy w naprawy. Czy przykładowo ASO BMW Gazda Group w Gliwicach (przy europie centralnej) byli by wstanie właściwie określić diagnozę ? albo przykładowo ASO z Katowic lub Mikołowa. Jeżdżenie po "specjalistach" z inpą/istą i płacenie stówy za odczyt błędów i diagnozę typu "jo to bym zaczoł łod wymiany.....(tu sobie wpiszcie dowolną część np. "gomki na zaworach")... a dalyj to łobejrzymy co sie bydzie dzioło" zaczyna być irytujące. A może jest ktoś z okolic Bytomia / Radzionkowa / Tarnowskich Gór / Piekar Śląskich / Katowic / Gliwic kto byłby w stanie mi pomóc ? Wiem że to trudny silnik, jednak to żadna wymówka, dla prawdziwego mechanika :nienie:

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Damian.

Opublikowano

Zauważyłem, że jadąc samochodem przy przyspieszaniu od czasu do czasu auto jakby na moment przerwie, tak jak bym na sekundę puścił i znowu kliknął gaz. Dzieje się sporadycznie (2 - 3 razy w ciągu trasy 25 km po mieście).

Sprawdź cewki i świece.

Takie przerywanie to raczej od cewki. Zdejmij gumowe osłony cewek i sprawdź czy izolator jest cały.

Tu fotki i opis:

viewtopic.php?p=2269461#p2269461

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, myślę że w poniedziałek/wtorek sprawdzę jak te cewki wyglądają. A ogólny brak mocy może też od tego zależeć ? Silnik ma naprawdę mało przejechane, czy po 80 000 km (tak, na 100% sprawdzony przebieg) cewki mogą już paść ? Samochód oczywiście po dzwonie. I czy takie przerywanie nie powinno coś wykazać na komputerze ? Zamierzam kupić interfejs żeby co chwilę nie biegać do mechanika i płacić za diagnozę - macie jakieś dobre sprawdzone kable do diagnostyki ? oczywiście w "normalnej" dla przeciętnego Kowalskiego cenie.