Skocz do zawartości

645ci błedy skrzyni tryb awaryjny 230tys przebiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Auto posiadam od 2 miesięcy, występuje problem ze skrzynia automatyczna. Gdy olej w skrzyni jest nagrzany, przy kick-down, lub przy ostrym ruszaniu skrzynia wpada w tryb awaryjny. Gdy skrzynia nie jest jeszcze rozgrzana , da się kilka razy ostro wystartować ale po chwili już wyskakują błędy. Czasem przy równej prędkości występuje lekkie falowanie obrotów, lub nie równo przyspiesza ale to występuje nie zawsze. W skrzyni wymieniłem olej + filtr , nie ma poprawy. Bledy: 4F92- nadzór przełożenia sprzęgła A-C , 4F83 nadzór przełożenia sprzęgła C. Pozdrawiam i proszę o pomoc w diagnozie.
Opublikowano
falowanie obrotow to na 99% sprzeglo hydrokinetyczne czyli konwerter :wink: do tego pewnie tloczki mechatronika i byc moze plytyki separacyjnej i elektrozawor czyli dobry remont skrzyni do tego oczywiscie oliwa i filtr :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
W necie troche poczytalem, jest jeszcze opcja zerwanego kosza sprzeglowego? Te objawy mogly by na to wskazywac? Gdy auto robi kick-down z np. 5-6 biegu to jest mocne uderzenie i czasem tez wejdzie w tym momecie w tryb awaryjny. Rozmawialem z mechanikiem od skrzyn biegow , proponuje pelna regeneracje za kwote 6 tys zl. Nie wiem czy na to przystac, czy kupic skrzynie uzywana z przebiegiem 130tys za 2 tys zl.? i to jest dziwne ze dopiero po zlapaniu temperatury zaczyna poslizgiwac i wywala blad, na zimno skrzynia pracuje bardzo fajnie.
Opublikowano

Skrzynie urzywana juz masz w swoim aucie...zalezy czy dlugo bedziesz trzymal auto...to 0 remat...krotko... to urzywka chociaz i ta moxe wymagac naprawy

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Myślę ze ze 2-3 lata polatam co najmniej. Dość często butuje auto, wiec skrzynia musi działać na tip top. Fajnie byłoby gdyby odezwał sie ktos z okolic Lublina, możne znajdzie się jakiś zaufany mechanik który ogarnia te skrzynie, bez zbędnego naciągania kosztów.
Opublikowano

Jak chcesz mogę polecić Ci miejsce w Opocznie gdzie mój kumpel robił niedawno całą skrzynię w 545i za dużo niższą kasę. Na 100 % Cię nie naciągnie

ps. skąd jesteś dokładnie? Lubleszczyzna wita :)

Opublikowano
my ci tu tylko dradzamy diagnozy nie postawiamy :wink: co do mechanika 6 tysi troche duzo a co najlepsze nawet tam nie zajrzal a juz wola 6 kola :mad2: co do uzywki jesli mial bys pewnosc ze jest po malym przebiegu mozna by sie zastanowic do tego musial by dac gwarancje rozruchowa bez ryzyka nie ma zabawy :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano

dokładnie, bez rozbierania się nie obędzie :) ten znajomy który robił skrzynie, miał objawy prawie identyczne, błędów niestety nie pamiętam ale czasami przy puszczeniu gazu robił mu się " efekt tarki".

Wymienił grzybki, zawory, matę, uszczelniacze mechatronica za całość ok 1,7 tys plus robocizna (oczywiście plus miska i olej) i śmiga jak nowa :)

Opublikowano
Wielkie dzieki za porady, jednak forum BMW wymiata :) . Jestem z pomorskiego, Starogard Gdański ale wiekszosc czasu w Lubline (studia). Wiec jakikolwiek serwis to raczej Lublin. Dzis udalo mi sie namierzyc jednego mechanika w Lublinie, po Św. zmarlych ma sprawdzic co skrzyni dolega.