Skocz do zawartości

E60 m54b22 uszczelka pokrywy zaworów a odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

ostatnio padła mi sprężarka klimatyzacji, przy okazji jej wymiany poprosiłem mechanika o profilaktyczną wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów ponieważ delikatnie się pocila. Po wymianie odbieram auto, wracam do domu ok 20km trasą i staje na światłach, nagle do wnętrza auta z każdej kratki wentylacyjnej dostaje się dym, to samo spod maski.

Zatrzymałem się, otwieram maskę a tam cały silnik zapryskany olejem który wypalal się na rozgrzanych metalowych częściach. Tego samego dnia auto wrocilo na warsztat. Okazało sie, że pokrywa jest popękana przy śrubach i muszą ją skleić, ponieważ tamtędy wydostaje się olej.

Auto odebrałem, wróciłem do domu i wydawało mi się że wszystko jest ok. Niestety dzisiaj gdy wjezdzalem na autostradę podkrecilem silnik na pierwszych czterech biegach do okolo 6tys obrotów i po zatrzaniu znowu siwo w kabinie. Tym razem olej wydostaje się z tylu silnika po lewej stronie patrząc na auto od przodu.

Moje pytanie jest następujące:

1. Mechanik mógł połamać pokrywę dokrecajac za mocno śruby?

2. Czy może być to wina zapchanej odmy, przez ktorą wzrasta ciśnienie i wypycha uszczelkę?

3. Jeżeli tak to w jaki sposób sprawdzić czy odma jest zapchana bez jej wyjmowania?

Silnik chodzi cicho, bez żadnych rezonansów, a obroty na biegu jałowym stoją jak przybite gwoździem.

Opublikowano

Ktoś zna odpowiedź na moją bolączkę? Nie wiem czy kłócić się z mechanikiem że źle wymienił uszczelkę, czy wina lezy po stronie odmy?

Na rozgrzanym silniku po odkręceniu korka silnik dalej trzyma obroty, gdy przykładam rękę w otwór wlewu oleju czuję że mi ją zasysa, czy tak powinno być?

Opublikowano

Odma kosztuje niewiele jak jej nie wymieniasles to chyba nie jest duzy wydatek i masz spokoj...mexhanik mogl polamac pokrywe jak za mocno dokrecil...ale trzeba mu to udowodnic

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka