Skocz do zawartości

E53 Skrzynia Automatyczna wymiana konwertera czy naprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych kolegów,

mam pytanie być może ktoś miał już takie dylematy, otóż mam X5 4.6IS przed liftem skrzynia ZF 5 biegowa i jest problem ze skrzynią. Zdarzało się, że biegi lekko "ślizgały" się przy ostrzejszym traktowaniu (z 4 na 5) dodatkowo wyczuwalny jest efekt kangurka przy zatrzymywaniu (z 2 na 1 albo 1 na 0 z tym że czytałem że to mogą być elementy gumowe pod wałem) nie zawsze działa też tryb ręcznej zmiany biegów (ponoć padnięty potencjometr).

Wybrałem się z tymi objawami do serwisu Łoboda we Wrocławiu i po diagnostyce wyszło, że są błędy ze sprzęgłem hydrokinetycznym pozatym skrzynia niby ok (tak stwierdził tester który auto oblatywał).

Przebieg auta niby mały na ten rok 110 Tyś (przy podłączeniu pod kompa wskazuje że taki faktycznie jest) auto ma wstawiony gaz.

Mam dylemat w tym serwisie polecili mi generalkę w cenie min. 6000 pln, ale być może wystarczy wymiana sprzęgła ? Czy przy wymianie sprzęgła należy także wymienić olej w skrzyni?

Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?

Edytowane przez ashWroc
Opublikowano (edytowane)

stanu skrzyni nie da sie ocenic bez zdejmowania jej z auta i rozebrania. Jezeli elementy w skrzyni sa juz na wykonczeniu to za pomoca kompa nic sie nie wyczyta. Slizganie z 2-1 i szarpanie przy zmianie biegu czy slizganie to niee wina konwertera tylko tarczek albo takiej dziwnej obreczy(juz nie pamietam nazwy :D ) w skrzyni ktora sie wyciera. Widzialem jak wygladala moja po rozebraniu skrzyni a kongurka mialem i delikatne szarpanie z 2 na 3 bieg.Moj konwerter byl w dobrym stanie. Oczywiscie mechatronik tez moze za to odpowiadac. Radze zrobic remont bo bedziesz sie bujal ze skrzynia od mechanika do mechanika. 6000zl ? znajdz zaklad polecany na forach bmw i mysle ze w 3500zl sie zamkniesz za remont. W warszawie jest gosc z forum 7er ktory robi automaty zf i prawie 2x taniej niz 6k zl.

W tytule tematu wpisz model auta czyli ,,E53'' , inaczej admin ci zamknie temat zaraz.

Edytowane przez maciej123
Opublikowano

Kilka osob zajmuje z z forum skrzyniami ...byc moze sie ograniczy do wymiany regeneracji konwertera....jak juz zrzycisz skrzynie trzeba by zajrzec do srodka i wymienic tarczki regeneracja mechatronika....w ostatecznosci moze sie okazac ze cos wiecej wyjdzie....

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi tematu już poprawiłem :D

Możecie polecić warsztat, osobę z dolnośląskie ostatecznie śląskie lub opolskie ?